Čak 77 godina nakon završetka bitke, stanovništvo otoka Okinawa želi da američki vojnici odu

Na japanskom otoku Okinawi danas je obilježena 77. godišnjicu završetka jedne od najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata, a guverner je pozvao na daljnje smanjenje američke vojne nazočnosti. Naime, lokalno stanovništvo je u strahu da će južni japanski otoci biti upleteni u regionalne vojne napetosti, izvještava The San Francisco Chronicle.

U bitci za Okinawu poginulo je čak 200 000 ljudi, od kojih je gotovo polovica bilo stanovništvo samog otoka. Tada je japanska vojska, u pokušaju da odgodi iskrcavanje SAD-a na glavne otoke i kupi još malo vremena, žrtvovala lokalno stanovništvo. Mnogi na Okinawi zabrinuti su zbog sve većeg raspoređivanja japanske proturaketne obrane i amfibijskih sposobnosti na vanjskim otocima koji su blizu geopolitičkih žarišta poput Tajvana. Okinawa je samo 500 km sjeverno od Tajvana

Okinawa je u svibnju obilježila 50. godišnjicu povratka Japanu, što se dogodilo 1972., dva desetljeća nakon što je američka okupacija prestala u većem dijelu zemlje. Danas je na Okinawi smještena većina od 50 000 američkih vojnika u Japanu prema bilateralnom sigurnosnom paktu i 70% američkih vojnih objekata u toj dalekoistočnoj zemlji. Zbog američkih baza Okinawa se suočava s bukom, zagađenjem, nesrećama i kriminalom povezanim s američkim vojnicima, rekao je Tamaki. Premijer Kishida je priznao potrebu za većim naporima vlade da smanji vojni teret Okinawe zbog američkih vojnih baza, kao i veću potporu gospodarskom razvoju otoka, koji je zaostajao tijekom 27-godišnje američke okupacije. Stanovništvo Okinawe je otvoreno frustrirano i ogorčeno, kako na Washington, tako i na Tokio.

Na današnjoj svečanosti povodom završetka bitke 23. lipnja 1945., oko 300 sudionika ceremonije, uključujući premijera Fumija Kishidu i druge dužnosnike, odali su počast minutom šutnje u podne i odložili krizanteme za poginule. Na ceremoniji u gradu Itoman, guverner Denny Tamaki govorio je o ruskom napadu na Ukrajinu, rekavši da uništavanje gradova, zgrada i lokalne kulture, kao i stalni strah Ukrajinaca, “budi naše sjećanje na bitka na Okinawi u kojoj su se zatekli građani prije 77 godina. Tada nas je pogodio neizreciv šok”, rekao je. Tamaki je također obećao da će nastaviti s naporima za ukidanje nuklearnog oružja i odmicanje od rata “kako nikada ne bi dozvolili da Okinawa opet postane bojno polje”.

Fumio Kishida, govoreći o pogoršanju sigurnosnog okruženja u regionalnim morima, tvrdi da su suočeni s prijetnjama iz Kine, Sjeverne Koreje i Rusije. Nedavno je obećao ojačati japansku vojnu sposobnost i vojni proračun u narednim godinama. Ovakva odluka je u opreci s japanskim pacifizmom koji je utkan u njihov ustav.

Komentari

komentar





You may also like