Carine na uvoz automobila prijete krahu sporazuma SAD-a i J. Koreje o slobodnoj trgovini

Od početka pogoršanja trgovinskih odnosa SAD-a i ostalih zemalja, Washington je uspio jedino „korigirati“ sporazum o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom (KORUS), primoravši Seul, krajem ožujka, na ustupke pod prijetnjom uvođenja carina na čelik i aluminij.

Ali i u svezi tog, po SAD uspješnog posla, ostaje neizvjesnost kroz iščekivanje odluke Trumpove administracije oko mogućeg uvođenja carina u iznosu od 25% na uvoz stranih automobila po agendom zaštite američke nacionalne sigurnosti, piše Asia Times. Upravo je zaštita američkih proizvođača automobila i njihova konkurentnost jedan od uvjeta američke nacionalne sigurnosti, kako je to definirala Bijela kuća.

Seul je sada upozorio kako neće ratificirati spomenuti sporazum od kraja ožujka ukoliko ne bude oslobođen od američkih carina na automobile.

„U slučaju da se SAD posluži člankom 232 (Zakona o trgovini iz 1962.g.) za uvođenje dodatnih carina na južnokorejske automobile, parlament ne može ratificirati redefinirani trgovinski sporazum“, izjavio je izvjesni dužnosnik iz vladajuće južnokorejske Demokratske stranke, čije riječi citira The Wall Street Journal.

Još nije poznato hoće li američka administracija razmatrati oslobađanje Južne Koreje i od eventualnog uvođenja tih, novih carina. U zamjenu za ranije oslobađanje od američkih carina na uvoz čelika i aluminija, Južna Koreja se obvezala kako će udvostručiti uvoz američkih automobila, ali i smanjiti izvoz svog čelika u SAD za 30%. Dakle, radi se o velikim i prilično bolnim ustupcima Seula po svoje gospodaerstvo i ekonomske interese, pa njihovu najnoviju prijetnju o neratificiranju sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD-om treba shvatiti ozbiljno.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like