Carl Bildt predskazuje „katastrofu za Balkan“

Bivši švedski premijer i posebni izaslanik EU za bivšu Jugoslaviju Carl Bildt u svojoj je kolumni za američki The Washington Post napisao kako Europsku uniju na Zapadnom Balkanu očekuje „strateška katastrofa“, usporediva s Brexitom.

„Prošli tjedan Francuska je blokirala početak pregovora o priključenju Sjeverne Makedonije Europskoj uniji, neovisno o preporuci Europske komisije i želje drugih država-članica. Takva odluka može srušiti strateški pristup EU prema Balkanu, koji se stvarao nekoliko desetljeća“, napisao je Carl Bildt. Prema njegovom mišljenju, francuski veto usmjeren je ne samo protiv Sjeverne Makedonije i Albanije, već i protiv ukupnog procesa proširenja EU na teritorij Zapadnog Balkana.

„Možda se o tome ne govori javno, ali posredno to može značiti veto za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercergovinu. To će ostaviti svoj trag i na druga nerješena pitanja u regiji“, kazao je Bildt, dodavši, kako perspektiva eurointegracija za Srbiju otvara mogućnost izbora između „europske budućnosti i prošlosti s Kosovom“. Ukoliko toga izbora ne bude, to će otežati mogućnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, kazao je švedski političar.

Podsjećamo: prije dva dana u Budimpešti su o istoj temi razgovarali mađarski premijer Viktor Orban i njegov slovenski kolega Marijan Šarec. Obojica su zatražili od EU ubrzanje pristupnih pregovora sa Srbijom. Orban je kazao kako se „dio Balkana koji se još nalazi izvan EU ne može smiriti i stabilizirati bez Srbije“ i dodao, kako je to pitanje geopolitike, upozorivši na negativne posljedice u slučaju zaustavljanja toga procesa, a s čim se složio i slovenski premijer. Obojica su izrazila nezadovoljstvo odlukom EU o ne davanju „zelenog svjetla“ za početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Posebnu pozornost obratili su na migrantsku krizu i nastojanja migranata da se preko Zapadnog Balkana domognu Europske unije.Orban je kazao kako trenutačno 96 tisuća migranata koristi tzv. balkansku rutu i kako nije moguće predvidjeti hoće li se oni kroz Hrvatsku pokušati probiti u Mađarsku ili Sloveniju. U slučaju jačanja migrantskog pritiska, naglasio je Orban, postoji sporazum unutar Višegradske skupine o tome da Češka, Poljska i Slovačka moraju poslati svoje pogranične patrole na mađarsko-srpsku granicu. I jedan i drugi premijer suglasili su se u mišljenju kako je migrantski problem nužno ublažiti poboljšanjem uvijeta života u zemljama iz kojih oni pristižu i zaustavljanjem razloga zbog kojih odlaze na put prema EU.

Podsjećamo, također, kako i Mađarska i Slovenija imaju izgrađene fizičke barijere na svojim granicama s Hrvatskom, odnosno Srbijom (u slučaju Mađarske) s ciljem sprječavanja ilegalnog ulaska migranata na njihov teritorij.





Komentari

komentar

You may also like