Čarter s pripadnicima Islamske države stigao u Njemačku

Njemačka vlada je u nedjelju specijalnim letom u Njemačku prebacila tri bivše pripadnice Islamske države (IS) i dvanaestoro djece pri čemu je jedna od žena odmah nakon dolaska u zračnu luku Frankfurt i uhićena.

„Leonoru M. iz Sangerhausena u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt se tereti za članstvo u terorističkoj organizaciji te sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti“, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu povodom uhićenja 21-godišnje Leonore Messing čiji slučaj je od prije poznat njemačkoj javnosti.

Ona je 2015. kao petnaestogodišnjakinja otputovala u Siriju gdje je postala treća supruga pripadnika IS-ove tajne službe. Njemački mediji pritom javljaju da se radi o Martinu L., također jednom Nijemcu konvertitu s kojim je Leonora dobila dvoje djece.

Leonoru se tereti da je svog supruga podržala u kupnji i porobljavanju Jezidkinje, ratne zatočenice koju su namjeravali dalje preprodati.

Kako javlja magazin Spiegel, protiv druge dvije žene, Yasmin A. iz Bonna i Merve A. iz Hamburga, koje su danas stigle u Njemačku se vodi istraga zbog sumnje u članstvo u terorističkoj organizaciji.

Prema podacima javnog servisa SWR, žene i dvanaestoro djece, su u subotu predane njemačkim vlastima na sjeveru Sirije u području koje je pod kontrolom Kurda.
Od dvanaestoro djece petero pripada ženama koje su stigle s istim zrakoplovom a kod ostalih sedam se radi o siročadi iz zarobljeničkog logora za bivše pripadnike Islamske države.

Sva djeca su predana na skrb nadležnim službama.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da se radi o „humanitarnoj akciji“ jer su neka djeca teško oboljela.

Akcija je izvedena u suradnji s Finskom koja je istim zrakoplovom prebacila dvije finske državljanke i šestero djece.

U logorima za bivše pripadnike Islamske države na kurdskom području se prema procjenama njemačke vlade nalazi još oko 70 njemačkih državljana te oko 150 djece od kojih je barem jedan roditelj bio njemačkog državljanstva.

Komentari

komentar
You may also like