Cavushoglu leti u Soči: Kurdi predaju strateški važan grad sirijskoj i ruskoj vojsci

Rusija je poslala dodatnu snage svoje vojne policije na područje sjeverne Sirije gdje su se borci takozvane Sirijske nacionalne vojske (SNA), koje podupire Turska, sukobili s kurdskim snagama u blizini strateške prometnice kojom zajednički patroliraju ruske i turske snage (info: Reuters, 28. prosinca).

Raspoređivanje snaga odvija se uoči sutrašnjih razgovora ministara vanjskih poslova Rusije i Turske Sergeja Lavrova i Mevluta Cavusoglua u Sočiju, s fokusom na stanje u Nagorno Karaabahu i Siriji.

Sukobi između militanata SNA i Arapsko-kurdskog saveza Sirijskih demokratskih snaga (SDF, predvođeni Kurdskim snagama samoobrane – YPG) izbili su ovog mjeseca u blizini grada Ain Issa (regija Raqqa), smještenog na strateški važnoj autocesti M-4 koja povezuje zapad i istok zemlje (Latakia – Aleppo – Qamishli). Viši izvor turskog ministarstva obrane rekao je za Reuters, pod uvjetom da ostane anoniman, da će Ankara iskoristiti sutrašnji sastanak s ruskim partnerima kako bi pogurala svoj zahtjev za povlačenjem YPG-a s teritorija u sjevernoj Siriji, u blizini grada Ain Issa. Ankara tu sirijsku kurdsku miliciju smatra terorističkom organizacijom.

“YPG definitivno mora napustiti Ain Issa i postoji spremnost učiniti sve što je moguće da do toga dođe”, rekao je sugovornik britanske novinske agencije.

Rusko Ministarstvo obrane prethodno je potvrdilo slanje svojih dodatnih snaga na sjever regije Raqqa. “Tijekom pregovora s turskom stranom postignuti su sporazumi o raspoređivanju zajedničkih rusko-sirijskih promatračkih mjesta. U nedjelju (27. prosinca), dodatne jedinice ruske vojne policije stigle su na područje Ain Issa kako bi pojačale napore na stabilizaciji stanja”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Prema ranije pristiglim informacijama zapovjedništvo SDF-a usuglasilo se predati grad Ain Issa pod nadzor sirijskih i ruskih snaga „u skoro vrijeme“, o čemu su izvijestili kurdski izvori.





U intervjuu za Sputnik Arabia, kurdski analitičar Omar Rahmon izvijestio je o sporazumu zaključenom prošle nedjelje u Ain Issu. U skladu s njim, SDF se nakon višednevnih pregovora obvezao da će grad predati ruskim i sirijskim vojnicima. Izjavio je kako su se turski vojnici “pripremali za napad na grad u posljednjih nekoliko sati, ali odluka SDF-a o predaji grada sirijskoj vojsci zaustavila je ovaj napad”.

“Još uvijek nema točnih podataka o cjelovitim uvjetima sporazuma, ali Kurdi su poručili ruskoj strani da su spremni potpuno napustiti Ain Issu i da će praktični koraci na terenu početi u sljedećih nekoliko sati”, rekao je izvor arapskog Sputnika.

Međutim, neovisno o tim  Rahmonovim izjavama, u noći na 28. prosinca militanti takozvane Sirijske nacionalne vojske uz potporu turskih vojnika napali su postrojbe SDF-a u zoni Al-Musharif, ispaljujući desetke topničkih granata na ovo selo, smješteno u blizini grada Ain Issa, izvješćuje Al-Masdar News.





Dakle, ovo će se pitanje, poput mnogih drugih kada je u pitanju Sirija, očito rješavati na sutrašnjem rusko-turskom sastanku šefova diplomacija u Sočiju.

 

Komentari

komentar

You may also like