Cavushoglu: Turska želi raditi s Rusijom oko Nagorno Karabaha; šef ruskih obavještajaca upozorava na drugo

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu, u intervju za tursku televiziju TRT, izjavio je kako je Turska spremna raditi s Rusijom po pitanju rješavanja karabahskog sukoba, koji zahtjeva „korjenito rješenje“. Šef turske diplomacije to je izjavio danas, tijekom posjeta azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu.

„Rusija se nalazi u „minskoj trojci“ (Minska grupa OESS-a, koju čine Rusija, SAD i Francuska, op. GN.) i ima odnose kako s Azerbajdžanom tako i s Armenijom. Postoji nužnost za jače uvlačenje Rusije u taj proces. Svi znaju koliko je Rusija uložila u rješenje toga sukoba do današnjega dana. Mi želimo još veće ulaganje u to pitanje i spremni smo raditi s Rusijom. Za sigurnost regije važno je riješiti to pitanje u korijenu, i zato postoji potreba za našim zajedničkim radom“, izjavio je za TRT turski ministar diplomacije Mevlut Cavushoglu.

Također je kazao kako se Ankara „zalaže za dugoročno rješenje armensko-azerbajdžanskog sukoba pod egidom OESS-a, ali i da je Turska spremna „dati doprinos za uklanjanje nesuglasica na Kavkazu na bilo kojim međunarodnim platformama“. Pri tom je dodao kako su supredsjedatelji Minske grupa OESS-a čitavom svijetu prodemonstrirali „propast miroljubivih napora“.
I Cavushoglu je, poput turskog predsjednika Erdogana, kazao kako primirje neće riješiti problem okupacije Nagorno Karabaha, i da Armenija mora povući svoju vojsku s azerbajdžanskog teritorija.

U ovom kontekstu moramo dodati i drugu vijest, prispjelu danas iz Moskve:

Direktor ruske Vanjske obavještajne službe i jedan od Putinovih najbližih osoba od povjerenja Sergey Narishkin, izjavio je kako su sukobi na liniji razgraničenja u Nagorno Karabahu postojali i ranije, međutim, da sadašnje zaoštravanje stanja izaziva povišenu zabrinutost ne toliko svojom veličinom, već principijelno novim ponašanjem vanjskih čimbenika. U tom je smislu kazao kako je na stranu Azerbajdžana po prvi put tako otvoreno stala Turska. Također je izjavio kako ovaj sukob, kao magnet privlači borce iz različitih međunarodnih terorističkih struktura i dodao slijedeće: „Nas ne može ne zabrinjavati, da Zakavkazje može postati nova platforma za međunarodne terorističke organizacije“, odakle će se oni željeti prebaciti u Azerbajdžan i Armeniju, ali i u Rusiju.

Zanimljiva je i konstatacija prvog ruskog obavještajca, kako ruska obavještajna služba ima informacije o pripremama više tisuća boraca iz terorističkih i radikalnih organizacija na Bliskom istoku za dolazak na Južni Kavkaz i uključivanje u sukob u Nagorno Karabahu, a među njima su i radikalne islamističke organizacije ali i „ekstremističke kurdske organizacije“.
Drugim riječima, direktor ruske obavještajne službe negira informacije i armenske i azerbajdžanske strane, prema kojima se baš za onu suprotnu bore ekstremisti i radikali s Bliskog istoka, dok za njih, naravno – ne. Tako Erevan optužuje Baku ali i Ankaru za prebacivanje islamističkih snaga iz Sirije na bojišnice oko Nagorno Karabaha, dok Baku i Ankara optužuju Erevan da se na njegovoj strani regrutiraju radikalne kurdske postrojbe sa sjevera Sirije.

 

 

Komentari

komentar

You may also like