Cavushoglu usporedio Nagorno Karabah i Krim

Na jučerašnjoj zajedničkoj medijskoj konferenciji, održanoj u Ankari nakon sastanka ministara vanjskih poslova Turske i Norveške Mevluta Cavushoglua (Mevlüt Çevuşoğlu) i Ann Linde, turski šef diplomacije oštro je reagirao na pozive koji Turskoj stižu sa Zapada za povlačenjem njene vojske iz Sirije, ali i na politiku Zapada prema Nagorno Karabahu. U svojoj kritici Cavushoglu nije zaboravio niti Rusiju.

Turski medij Haber7.com jučer navodi, kako je, što se tiče sukoba u Nagorno Karabahu, Cavushoglu naglasio, da paralelno s pozivima međunarodne zajednice za prekidom vatre, treba glasno zatražiti i povlačenje armenske vojske s okupirane azerbajdžanske zemlje. Samo u tom slučaju može se govoriti o stvarnim težnjama međunarodne zajednice za rješenje problema. „Kada je riječ o Krimu, ukrajinskoj zemlji, svi mi, uključno i OESS, govorimo kako se Rusija mora povući, ali to isto ne činimo kada se stvar odnosi na Karabah“, izjavio je turski šef diplomacije.

Ovdje treba dodati, kako je na oštre Cavushogluove optužbe prema Zapadu zbog pozivanja Ankare na prestanak kršenja ljudskih prava i sloboda govora u Turskoj (kada je Cavushoglu naveo kako niko na Zapadu ne kritizira Grčku zbog njenog kršenja ljudskih prava migranata na svom teritoriju), na istoj medijskoj konferenciji reagirala norveška ministrica Ann Linde, podsjetivši svog turskog kolegu da je ona „njegova gošća“ i da takva retorika nije primjerena na ovakvom tipu susreta. Pri tom je vrlo pronicljivo i snalažljivo kazala, kako bi osobno voljela da ovakvo pravo govora, kakvo sada pokazuje Cavushoglu, u Turskoj imaju i svi njezini građani.

 

Komentari

komentar





You may also like