Cavusoglu: Turska i SAD razgovaraju o radnoj grupi za S-400

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu kazao je kako Ankara i Washington razgovaraju o formiranju radne skupine koja će raspravljati o turskoj kupnji ruskog proturaketnog sustava S-400.

Zbog kupnje sustava S-400 SAD je nametnuo sankcije Turskoj po Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), a usmjerene su protiv Ureda za obrambenu industrije Turske (SBB) i njegova predsjednika Ismaila Demira te drugih visokih dužnosnika SBB-a.

Turska je naime kupila ruski proturaketni sustav S-400, usprkos protivljenju NATO-a čiji je član. SAD tvrdi da Turska tom kupnjom ugrožava razvoj američkog nevidljivog mlažnjaka F-35, što Erdogan odbacuje i navodi da S-400 neće biti integriran u sustave NATO-a.

Cavusoglu je na novinskoj konferenciji rekao da su, na američku inicijativu, započeli razgovori stručnjaka o formiranju radne grupe, piše Hurriyet.

“Sada je prijedlog došao od SAD-a. Mi prirodno uvijek favoriziramo dijalog i pristali smo. Razgovori su započeli na razini stručnjaka”, kazao je Cavusoglu.

Također je istaknuo da su sankcije “napad na naša suverena prava”.

 

Komentari

komentar

You may also like