Cavusoglu u Moskvi: zbog američke neiskrenosti Turci se negativno odnose prema SAD-u

U Rusiji boravi turska vladina delegacija. I dok turski ministar turizma u svojoj pratnji obilazi međunarodni turistički sajam MITT koji se održava u Moskvi, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu obavio je sastanak sa svojim ruskim kolegama. Danas je Cavusoglu na susretu sa studentima moskovskog sveučilišta izjavio, kako turski odnosi s  Rusijom nisu alternativa kontaktima sa Zapadom i Europskom unijom.

„Mi to gledamo kao dvije strane jedne cjeline. Mi ne gradimo odnose polazeći iz trenutačnog stanja, nama su nužna dugoročna stabilna strateška partnerstva. I mi s Rusijom razvijamo takvo strateško partnerstvo“, naglasio je turski ministar vanjskih poslova.

Posebno je napomenuo, kako Moskva i Ankara moraju jačati suradnju u suprostavljanju „Islamskoj državi“, prije svega pratiti kuda su se usmjerili ili kuda se vraćaju njezini borci. U Siriju danas dolaze teroristi iz gotovo svih zemalja svijeta, „oni tamo dolaze iz Europe, Rusije i drugih zemalja da bi ubijali“, kazao je Cavusoglu.

Turski se šef diplomacije osvrnuo i na odnose Ankare i Washingtona, kazavši, kako se oni sada nalaze u točci razdora.

„Turski narod vrlo se negativno odnosi prema SAD-u, zato što oni (Amerikanci) ne drže svoju riječ i postojano lažu“, izjavio je Cavusoglu i dodao, da su, kako ne bi došlo do konačnog razdora, osnovane radne grupe. „Mi smo postavili uvjete: ukoliko vi iznova nećete ispunjavati niti jednu svoju riječ, mi to više nećemo trpjeti“, bio je oštar turski ministar vanjskih poslova.Podsjećamo: prošli vikend, po prvi put nakon prošlomjesečnog posjeta sada već smijenjenog američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Turskoj, sastala se radna grupa s predstavnicima dviju zemalja, usmjerena na pokušaj postizanja sporazuma o ključnim pitanjima koja opterećuju odnose dviju zemalja – od američke potpore sirijskim Kurdima, turskog zahtjeva za američkim izručenjem oporbenog disidenta i klerika Fetullaha Gulena (kojeg Ankara optužuje za organizaciju neuspjelog vojnog udara u srpnju 2015. godine), pa do turske kupovine ruskog protuzračnog i proturaketnog sustava S-400. Informacije nakon završetka tog sastanka bile su vrlo šture, a prema pisanjima turskih medija vidljivo je kako dvije strane nisu uspjele bitnije približiti svoje stavove.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like