Čečenski vođa i Putinov saveznik Kadirov usporedio Macrona s teroristom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jasno je poručio, nakon što je islamistički terorist odrubio glavu učitelju Samuelu Pattyu zbog prikazivanja karikature proroka Muhameda, da se Francuska neće “odreći karikatura” te je objavio rat “islamskom separatizmu”. Nakon toga su ga vođe islamskih zemalja oštro kritizirali, pogotovo turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je kazao da bi Macron trebao “provjeriti svoje mentalno zdravlje”, te pakistanski premijer Imran Khan.

U utorak je pak čelnik Republike Čečenije i bliski saveznik ruskog predsjednik Vladimira Putina Ramzan Kadirov usporedio Macrona s teroristom, dok je čečenski muftija rekao da je Macron svjetski “terorist broj jedan”.

Podsjetimo, učitelja je ubio osamnaestogodišnji etnički Čečen, azilant, Abdulah Anzorov.

„Ne znam u kakvom stanju je bio Маcron dok je davao tu izjavu, ali posljedice takve reakcije mogu biti veoma tragične. Predsjednik Francuske sada sam počinje sličiti na terorista. Podržavajući provokacije, on prikriveno poziva muslimane da čine zločine“, napisao je Kadirov na ruskoj društvenoj mreži Telegram, prenosi Sputnik.

“Prikrivajući se cijelo vrijeme lažima o najvišim ljudskim vrijednostima, svojim ponašanjem i djelovanjem prisiljavate ljude da čine zločine”, dodao je Kadirov.

Ramzan Kadirov čvrstom rukom vlada Čečenijom od 2007. Ramzan je sin Ahmada Kadirova, glavnog čečenskog muftije koji je u Drugom čečenskom ratu promijenio stranu. On je napustio čečenske separatiste te je po uspostavi ruske vlasti postao predsjednik Republike Čečenije u sklopu Ruske Federacije. Ubijen je 2004. na nogometnom stadionu u Groznom, kada su čečenski teroristi detonirali eksploziv u loži stadiona.





Čečenski muftija Salah Mezijev je pak poručio Macronu, putem Instagrama u ponedjeljak, da je “svjetski terorist broj jedan”.

“Vrijeđanjem našeg proroka, vrijeđate sve proroke (mir neka je s njima) i sve religije”, poručio je.

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like