Čelnici EU pristali na djelomični embargo na uvoz ruske nafte

Oko 75% uvoza bit će zabranjeno, Sberbank izbačen iz Swifta, ali će Mađarska, Češka i Slovačka zadržati rusku naftu

Konačno se i to dogodilo! Nakon više od mjesec dana natezanja, uvjeravanja, svađa Europska unija je prihvatila kompromisno rješenje o embargu na uvoz ruske nafte, o čemu danas izvješćuju brojni svjetski mediji.

Europska unija pristala je na embargo na većinu uvoza ruske nafte nakon kasnovečernjih razgovora na summitu u Bruxellesu, piše britanski medij The Guardian.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozdravio je sporazum kao “izvanredno postignuće”, i kazao kako će sankcije odmah utjecati na 75 posto uvoza ruske nafte, “smanjujući ogroman izvor financiranja za njezin ratni stroj”.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, izjavila je da će zabrana “efektivno smanjiti oko 90% uvoza nafte iz Rusije u EU do kraja godine” jer su se Njemačka i Poljska obvezale odustati od isporuka putem naftovoda za njihov teritorij.

Michel je dodao da paket također uključuje uklanjanje pristupa Swift plaćanjima za najveću rusku banku, Sberbank i daljnje sankcije protiv “pojedinaca odgovornih za ratne zločine u Ukrajini”.





Von der Leyen je kazala kako je sporazum o šestom paketu sankcija “važan korak naprijed” i rekla da je blok dogovorio “ogromna ulaganja u obnovljive izvore energije” kako bi kompenzirao diverzifikaciju od ruske nafte.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, kasnije je tvitao: “Značajna odluka da se osakati Putinov ratni stroj. Naše jedinstvo je naša snaga.”

Prema kompromisnom planu o kojem se raspravljalo na summitu, ruska nafta transportirana naftovodom Družba iz sovjetskog doba za Mađarsku, Češku Republiku i Slovačku bila bi izuzeta od embarga EU.





Michel je rekao da su Europsko vijeće i G7 također spremni odobriti Ukrajini 9 milijardi eura za pomoć njezinoj poslijeratnoj obnovi i trenutnim potrebama za likvidnošću. Međutim, von der Leyen je upozorila da je Ukrajini potrebno 5 milijardi eura mjesečno samo za održavanje osnovnih usluga i “… da bi Ukrajini dala poštenu priliku da ustane iz pepela”, navodi The Guardian.

 

Komentari

komentar

You may also like