Čelnici Meksika i Brazila čestitali Bidenu na pobjedi, još samo Kim Jong Un nije čestitao

Čelnici dviju najvećih ekonomija Latinske Amerike, Brazila i Meksika, nakon dugog odgađanja čestitali su u utorak Joeu Bidenu pobjedu na izborima u SAD-u.

Predsjednici Meksika Andres Manuel Lopez Obrador i Brazila Jair Bolsonaro prije čestitanja čekali su dan dok američki izborni kolegij nije potvrdio Bidenovu pobjedu na izborima 3. studenoga.

Mediji navode i da su Lopez Obrador i Bolsonaro, iako ideološki suprotstavljeni u regiji, zajednički ‘jezik’ pronašli u čekanju za čestitanje duljem od gotovo svih ostalih šefova država.

Sjevernokorejski Kim Jong Un možda je jedini ključni međunarodni čelnik koji još nije prepoznao Bidenovu pobjedu nad Donaldoma Trumpom, koji je i sam odbio priznati poraz, iznoseći tvrdnje o široko rasprostranjenoj izbornoj prijevari.

Meksički čelnik, ljevičar Lopez Obrador tjednima je tvrdio da je razborito pričekati dok ne završe pravni postupci Donalda Trumpa, ali je u utorak, na svakodnevnoj jutarnjoj konferenciji za novinare, rekao da je izabranom predsjedniku poslao pismo čestitke.

“Također želim izraziti svoje prepoznavanje vašeg stava u korist meksičkih i svjetskih migranata, što će omogućiti nastavak našeg plana za promicanje razvoja i blagostanja na jugoistoku Meksika i među zemljama Srednje Amerike”, napisao je Lopez Obrador.
Brazilski krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro, također je, čestitao Joeu Bidenu na pobjedi.

“Pozdrav predsjedniku Joeu Bidenu, uz najbolje želje i nadu da će SAD ostati ‘zemlja slobodnih i dom hrabrih'”, rekao je Bolsonaro u izjavi u kojoj se citira i američka himna, a obvezao se i surađivati ​​s Bidenom, ističući obranu suvereniteta i trgovinsku integraciju.

Komentari

komentar

You may also like