Čelnik DNR-a: Suđenje borcima iz Azovstala bit će otvoreno zapadnim predstavnicima

Separatistički čelnik u istočnoj Ukrajini kojeg podržava Rusija rekao je u utorak da će strani predstavnici, uključujući i zapadne, biti pozvani na suđenje tamošnjim ukrajinskim borcima, prema izvješću novinske agencije Interfax, a prenosi Reuters.

Denis Pušilin, čelnik otcijepljene Donjecke Narodne Republike koju je Rusija priznala tri dana prije svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače, kazao je Interfaxu da tužitelji u regiji rade s Rusijom na sastavu suda koji će suditi borcima

Rusija je prošlog tjedna priopćila da se gotovo 2000 Ukrajinaca predalo nakon što su se posljednji put borili u ruševinama Mariupolja, gdje su tjednima izdržali u bunkerima i tunelima ispod goleme čeličane Azovstal. Obranu je predvodila pukovnija Azov, koju Rusija predstavlja kao “nacističku” miliciju s radikalnim krajnje desnim podrijetlom. Ukrajina to poriče i tvrdi da je postrojba reformirana i integrirana u njezine oružane snage te da je izvan politike.

Pušilin je rekao da bi “nacistički zločinci” trebali izaći pred sud – stav koji podržavaju vodeći članovi ruskog parlamenta. U utorak je rekao da će glavnom suđenju prethoditi “srednje” suđenje, od kojih će se prvo vjerojatno održati u Mariupolju. “Ne bismo trebali odgađati”, prenosi Interfax.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je prošli tjedan da je registrirao one koji su napuštali postrojenje kako bi napravili popis zatvorenika. Rečeno je da prema Ženevskim konvencijama iz 1949. godine, tijelu međunarodnog prava koje se odnosi na postupanje sa zarobljenim vojnim osobljem i civilima, Crveni križ mora imati neposredan pristup svim ratnim zarobljenicima.

Kremlj je izjavio da će se prema borcima koji su se predali postupati u skladu s međunarodnim standardima.





 

Ruski vojnici čiste mine s područja Azovstala





Komentari

komentar

You may also like