Čelnik Facebooka Zuckerberg i njegova supruga tuženi zbog seksualnog uznemiravanja

Dvije osobe, koje su radile u obitelji čelnika Facebooka Marka Zuckerberga i njegove supruge Priscille Chan, podnijele su tužbe protiv poznatih milijardera, optužujući ih za seksualno uznemiravanje i diskriminaciju, objavila je u srijedu, 27. listopada, američka televizija NBC.

Medij navodi kako je kao muški tužitelj navedena osoba, imenovana samo kao John Doe (naveden kao “upravitelj kućanstva” od siječnja 2017. do ožujka 2019.), dok je ženska tužiteljica Mia King koju sudski spisi opisuju kao crnkinju i članicu LGBTQ zajednice koja je radila kao “pomoćnica za sigurnosne operacije”. Radila je od svibnja 2018. do veljače 2019. za Limitless Specialty Services LLC, koja pruža sigurnosne usluge za obitelj Zuckerberg.

Optužili su Zuckerberga i njegovu suprugu ne samo za seksualno uznemiravanje i diskriminaciju, već i za odgodu isplate plaća. Sam Facebook nije spomenut u postupku.

Glasnogovornik obitelji Ben LaBolt kritizirao je optužbe i rekao da se ne mogu potvrditi.

“Ponosni smo na tim profesionalaca koji rade u obiteljskom uredu i uvjereni smo da će ove optužbe usmjerene na nepravedno ponižavanje naših kolega propasti”, citira LaBolta NBC. Kazao je također kako obiteljski ured “pritužbe na nedolično ponašanje na radnom mjestu shvaća vrlo ozbiljno i odmah istražuje sve takve stvari.”

Kako javlja isti medij, sud nije zakazao ročišta u slučaju, a nitko od obitelji nije dao službeni odgovor.





Podsjećamo: posljednjih dana i tjedana medijski se snažno provlači tzv. “Facebook Dossier” kojim se otkrivaju navodne nezakonitosti u radu te društvene mreže, pa ju se tako optužuje za zanemarivanje sigurnosti korisnika i namjerno manipuliranje sadržajem radi povećanja profita. U tome prednjači bivša zaposlenica tvrtke Frances Haugen koja je svjedočila pred Kongresom, a ovih dana i pred britanskim parlamentom.

Ona je radila u Facebooku od 2019. godine i potajno kopirala desetke tisuća stranica internog istraživanja na temelju kojih su mediji objavili nekoliko inkriminirajućih članaka.

Zuckerberg je 25. listopada izjavio da su podaci koje su bivši zaposlenici objavili o internim aktivnostima Facebooka koordinirana želja da se stvori lažna slika o tvrtki i istaknuo kako je otvoren stav Facebooka da zaposlenici moraju uzeti u obzir društvene aspekte kada odlučuju o uklanjanju sadržaja.





Nemali je broj onih koji smatraju kako je cilj svih ovih pritisaka učiniti čelnika tvrtke Marka Zuckerberga popustljivijim u političkim pitanjima. Pri tom je vidljivo kako se spomenutoj „zviždačici“ („zviždači“, inače, nisu baš previše „popularni“, poglavito kad se diraju u „krupne ribe“, a Facebook i njegov čelnik to itekako jesu) omogućuju svjedočenja u američkom Kongresu, a ubrzo nakon toga i u britanskom parlamentu.

 

Komentari

komentar

You may also like