Čelnik francuskih republikanaca protiv isporuke tenkova Kijevu

Čelnik francuske Republikanske stranke Eric Ciotti rekao je danas da ne misli da bi Pariz trebao isporučivati ​​teško oružje Kijevu. “Nisam pristaša ideje o slanju teškog naoružanja u Ukrajinu u ovom trenutku”, rekao je u intervjuu za televizijski kanal BFM. Republikanska stranka je konzervativna stranka u opoziciji i treća je najveća stranka u Francuskoj.

Francusko ministarstvo oružanih snaga najavilo je nakon telefonskog razgovora ministra Sebastiena Lecornua s ukrajinskim ministrom obrane Aleksejem Reznikovim da Pariz planira opskrbiti Kijev lakim tenkovima na kotačima AMX-10 RC u roku od dva mjeseca. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je 12. siječnja da Moskva planove Pariza da isporuči Kijevu teških oklopnih vozila smatra nepromišljenim i neodgovornim korakom, koji bi samo dodatno eskalirao sukob.

Korišten za izviđanje i vatrenu potporu tijekom borbi, AMX 10-RC je u službi od 1981. Bio je raspoređen tijekom Prvog zaljevskog rata, u Afganistanu i Sahelu. Ovo oklopno vozilo ima laki top od 105 mm dometa do 2000 metara i spremište za 38 granata. Također ima mitraljez kalibra 7.62 mm.

Komentari

komentar

You may also like