Čelnik moldavske regije Prinjestrovlje tvrdi će tražiti neovisnost, ali ne kroz rat

Pridnjestrovlje će tražiti međunarodno priznanje pregovorima, a ne kroz rat, izjavio je danas Vadim Krasnoselski, čelnik nepriznate proruske poluautonomne republike/regije na istoku Moldavije uz granicu s Ukrajinom.

Čelnik je pozvao je novinare da se suzdrže od raspirivanja sukoba u regiji koji je nedavno potresen brojnim terorističkim napadima, a službene internetske stranice vladinih agencija više puta su blokirane hakerskim DDoS napadima. “Pitao sam mnogo puta što bi nacija više voljela – dobiti priznanje neovisnosti ratom i krvoprolićem ili živjeti u mirnoj zemlji koja je dobro napredovala, ali joj nedostaje međunarodno priznanje? Odgovor je jasan: Pridnjestrovlje treba i bit će priznato, ali proces će biti miran te postignut pregovorima i dijalogom. Ovo bi trebao biti isključivo demokratski i evolucijski proces bez ikakvih vojnih akcija i žrtava”, napisao je na svom Telegram kanalu.

Krasnoselski je pozvao da se građani suzdrže od pustošenja, uništavanja ili eskalacije situacije: “Rat nikome ne treba. Ne treba dolijevati ulje na vatru provokativnim terorističkim činovima, telefonskim pozivima ili vijestima. Mišljenja izražena u afektu ili s ciljem podizanja gledanosti medija mogla bi zapaliti vatru”, rekao je pridnjestrovski čelnik.

Prošlog tjedna Pridnjestrovlje su potresli brojni teroristički napadi. Dana 25. travnja ručnim bacačima granata napadnut je ured lokalnog ministarstva sigurnosti, a kasnije su se istog dana začule eksplozije na vojnom aerodromu u blizini Tiraspola. Sljedećeg dana dignute su zrak dvije najveće radijske antene dok su 27. travnja granatama napadnuti prostori vojnih skladišta u blizini sela Kolbasna. Krasnoselski je rekao da su napadi organizirani u Ukrajini, što Ukrajina poriče.

Komentari

komentar





You may also like