Čelnik NATO-a: Dijalog i suradnja s Bosnom i Hercegovinom ‘važniji nego ikad’

Glavni tajnik NATO-a u srijedu je rekao da su politički dijalog i praktična suradnja s Bosnom i Hercegovinom “važniji nego ikad” zbog ruskog rata protiv Ukrajine, izvještava Anadolu Agency.

Jens Stoltenberg izjavio je to na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. “Upravo smo imali vrlo konstruktivnu raspravu o tome kako možemo dalje produbiti našu suradnju s Bosnom i Hercegovinom”, rekao je. To bi moglo uključivati ​​novi paket za izgradnju obrambenih kapaciteta, poboljšanje suradnje u području malokalibarskog i lakog naoružanja, borbe protiv terorizma, upravljanja krizama i kibernetičke sigurnosti, kazao je glavni tajnik. “Jačanjem naše političke i praktične potpore možemo pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti bilo kakvu buduću agresiju”, dodao je Stoltenberg.

Kazao je kako je NATO opredijeljen za dugotrajan mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, koja već dugo teži da se pridruži vojnom savezu. “NATO ima jako dugu povijest u Bosni i Hercegovini i vrlo pomno pratimo razvoj događaja. Posvećeni smo dugom putu. Tu smo da nastavimo i osiguramo mir i stabilnost. Cilj svega je spriječiti nestabilnost i novi rat”, rekao je. Džaferović je sa svoje strane kazao kako je uvjeren da će NATO zaštititi mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. “Nažalost, postoji ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini i moramo se prema njemu adekvatno odnositi. S ruske strane dolaze otvorene prijetnje… da će se Bosna suočiti s posljedicama ako nastavi svojim NATO putem”, rekao je. “Da, nastavit ćemo našim NATO putem… Donijeli smo svoje odluke i nastavit ćemo ih provoditi.”

Moskva je u ožujku izjavila da će reagirati ako Sarajevo poduzme korake prema pridruživanju NATO-u i da će to doživjeti kao neprijateljski čin. U svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine u veljači, 30-člani savez kaže da povećava svoju potporu partnerima koji su u opasnosti od “ruskih prijetnji i uplitanja”.

Komentari

komentar





You may also like