Čelnik NATO-a tvrdi da je Švedska poduzela “važne korake” kako bi ispunila zahtjeve Turske

Švedska je poduzela važne korake kako bi ispunila zahtjeve Turske za odobrenjem Stockholmove prijave za članstvo u NATO-u, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tijekom posjeta Švedskoj, izvještava Reuters.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje savezu prošlog mjeseca, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Njihovi zahtjevi naišli su na neočekivano protivljenje Turske, koja je ljuta zbog, kako smatra, švedske potpore kurdskim aktivistima i prethodne odluke o povlačenju dozvola za izvoz oružja u Tursku.

“Pozdravljam to što je Švedska već počela mijenjati svoje protuterorističko zakonodavstvo i obećala da će osigurati da pravni okvir za izvoz oružja koji odražava budući status članice NATO-a s novim obvezama prema saveznicima”, rekao je Stoltenberg tijekom tiskovne konferencije sa Švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

“Ovo su dva važna koraka za rješavanje zabrinutosti koje je Turska izrazila.”

Andersson je izjavila da je Švedska promijenila svoje zakone o terorizmu i da je u procesu daljnjeg pooštravanja. “Od prvog srpnja također ćemo imati još jače zakonodavstvo kada je u pitanju borba protiv terorizma. Dakle, ovdje nema pitanja koliko oštro Švedska gleda (na) terorizam i jasno je da smo spremni doprinijeti borbi protiv terorizma”, navela je.

Stoltenberg je također rekao da je cilj da se Švedska i Finska učlane u NATO “što je prije moguće” i da je nezamislivo da saveznici iz NATO-a ne bi stali u obranu Švedske ako bi bila napadnuta.





Turske snage pronašle švedsko protutenkovsko oružje u špiljama PKK-a na sjeveru Iraka

Komentari

komentar





You may also like