Čelnik stranke Angele Merkel bira se u siječnju putem e-maila

Vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel održat će stranačku konvenciju putem interneta te će potom glasanjem putem e-maila izabrati i novog čelnika, doznaje se u ponedjeljak iz stranačkih izvora.

Tisuću i jedan stranački delegat odlučit će o novom stranačkom čelniku 16. siječnja, nakon konferencije koja će biti održana virtualno, navode izvori na koje se poziva njemačka agencija dpa. Prethodno su zbog pandemije otpala dva ranije najavljena termina izbora.

Kao najjači potencijalni kandidati, koji bi mogli zamijeniti i kancelarku Merkel na dužnosti kancelara, navode se Norbert Röttgen, vodeći stručnjak za vanjsku politiku u Bundestagu, Armin Laschet, premijer najveće savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije i Friedrich Merz, bogati odvjetnik izrazitije desne orijentacije.

Kandidat koji osvoji najviše glasova naslijedit će na čelu stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je bila izbor Angele Markel za njenu stranačku nasljednicu u vrijeme kad je kancelarka najavila svoje povlačenje.

Ti su planovi, međutim, otpali nakon što je u veljači Kramp-Karrenbauer, koja trenutno obavlja i dužnost ministrice obrane, objavila da odustaje od dužnosti stranačke čelnice, nakon niza gafova koji su izazvali nezadovoljstvo u stranci.

CDU je sa svojom sestrinskom strankom Kršćanskom socijalnom unijom (CSU), koja se natječe samo u Bavarskoj, na vlasti od 2005.





Komentari

komentar

You may also like