Čelnik UN-a: Bez ukrajinske i ruske proizvodnje nema globalne sigurnosti hrane

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u srijedu da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište, izvještava Reuters.

Ruska invazija na Ukrajinu povećala je volatilnost (raspon i brzina kretanja cijena op.a) na financijskim tržištima, podižući cijene roba i utječući na logistiku, potencijalno poremetivši gospodarski oporavak od COVID-19 u mnogim zemljama, uključujući Nigeriju. “Naša analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stvari; pokreće trodimenzionalnu krizu koja razara globalne prehrambene, energetske i financijske sustave zemalja u razvoju”, rekao je Guterres novinarima tijekom svog prvog posjeta Abuji, glavnom gradu Nigerije . “Zaista nema pravog rješenja za problem globalne sigurnosti hrane bez vraćanja poljoprivredne proizvodnje Ukrajine i proizvodnje hrane i gnojiva u Rusiji i Bjelorusiji za svjetska tržišta”, ustvrdio je. Guterres je kazao kako je odlučan olakšati dijalog kako bi pomogao u postizanju tih ciljeva.

Guterres tvrdi da su Ujedinjeni narodi zatražili dodatnih 351 milijun dolara kao dio od ukupnih 1,1 milijarde dolara za plan humanitarnog odgovora za Nigeriju. Predsjednik Muhammadu Buhari rekao je da je kontinent zabrinut da bi pažnja na Rusiju i Ukrajinu mogla istisnuti druga pitanja. Nigerija je u travnju morala kupiti hitne zalihe kanadskog gnojiva nakon što nije mogla uvesti ključno gnojivo iz Rusije zbog utjecaja zapadnih sankcija, rekao je čelnik nigerijske uprave za suverena ulaganja NSIA.

Prošlog mjeseca Međunarodni monetarni fond upozorio je da je ruska invazija na Ukrajinu donijela daljnji “ogromni negativan šok” podsaharskoj Africi, podižući cijene hrane i energenata i dovodeći najugroženije ljude u opasnost od gladi. Dodatni pritisak dolazi jer mnoge zemlje još uvijek osjećaju posljedice dugotrajne pandemije COVID-19.

“Moramo osigurati stabilan protok hrane i energije kroz otvorena tržišta ukidanjem svih nepotrebnih izvoznih ograničenja, usmjeravanjem viškova i rezervi onima kojima je potrebna i zadržavanjem kontrole u cijenama hrane kako bismo obuzdali volatilnost tržišta”, rekao je Guterres.

 





Lavrov: ‘Međunarodna prehrambena kriza počela je mnogo prije ruske specijalne operacije’

Komentari

komentar





You may also like