Čelnik UN-a za nuklearni program: Nema roka za odgovore Irana, ali razgovori ne mogu trajati zauvijek

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u srijedu je poručio da nema potrebe Iranu postavljati rok za odgovore na pitanja o svom nuklearnom programu, ali je jasno dao do znanja da razgovori ne mogu trajati zauvijek, prenosi Anadolu.

“Ne volim rokove. Rokovi imaju konotaciju, represivnu konotaciju, koju ja ne volim. Mislim da moramo raditi s … uzajamnim poštovanjem,” rekao je Rafael Grossi na tiskovnoj konferenciji u Beču. “Dakle, ne bih govorio o rokovima, ali u isto vrijeme ne možemo nastaviti s ovim zauvijek.”

Ponovio je potrebu za “punom suradnjom” Teherana s IAEA-om kako bi se riješili problemi koji blokiraju oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015., službeno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan. Sporazum je ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje zapadnih gospodarskih sankcija, ali je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD iz njega 2018. “Nadamo se da konačno možemo sjesti … (i) obnoviti dijalog s Iranom što je prije moguće. Moj napor je usmjeren na to da Iran surađuje s nama, shvaćajući da oni imaju obvezu to učiniti.”

Grossijevi komentari došli su dan nakon što je izvršio pritisak na Iran da odgovori na pitanja o svom nuklearnom programu, posebno o “tragovima urana koji su pronađeni na mjestima gdje nisu trebali biti”. Prošlog je tjedna rekao da Teheran nije ponudio ništa novo tijekom nedavnog sastanka u Beču, ali je naglasio da će se razgovori nastaviti sljedećih tjedana.

Novi krug iranskih nuklearnih pregovora opet bez pomaka





 

Komentari

komentar





You may also like