Čelnik WHO-a o problemima s cjepivom AstraZeneca…

Na službenoj web stranici Svjetske zdravstvene organizacije – WHO, objavljene su riječi njezinog predsjednika Tedrosa Ghebreyesusa s jučerašnje medijske konferencije posvećene Covidu-19, koje se, između ostalog odnose i na AstraZenecino cjepivo od čijeg korištenja proteklih dana  sve veći broj zemalja privremeno odustaje.

Čelnik WHO-a kazao je kako je svjestan da su neke zemlje suspendirale uporabu cjepiva AstraZeneca, na temelju izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih ljudi koji su primili doze cjepiva koje se daje u dvije faze. Ova je mjera poduzeta iz opreza dok se ne završi cjelovita istraga.

Važno je napomenuti, navodi Ghebreyesus dalje, da je Europska agencija za lijekove – EMA, objavila kako nema naznaka veze između tog cjepiva i zgrušavanja krvi i da se cjepivo može nastaviti koristiti dok traje njegova istraga. I svjetsko savjetodavno vijeće WHO-a  za sigurnost cjepiva sustavno pregledava sigurnosne signale i pažljivo procjenjuje trenutna izvješća o cjepivu AstraZeneca. Čim WHO u potpunosti spozna ove događaje odmah će se obratiti javnosti.

Čelnik WHO izjavio je kako je ta organizacija jučer stavila i cjepivo Johnson & Johnson (koje se primjenjuje jednokratno) na listu cjepiva protiv COVID-19, što ga čini četvrtim cjepivom te vrste koje je dobilo odobrenje krovne svjetske zdravstvene organizacije.

Također je kazao kako međunarodnom partnerstvu ACT Accelerator, koje je Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula prije otprilike godinu dana za borbu protiv pandemije Covid-19, nedostaje više od 22 milijarde dolara. “Trenutno je ACT Akceleratoru dodijeljeno 11 milijardi dolara, ali i dalje se suočavamo s nedostatkom u financiranju od 22,1 milijardu dolara”, rekao je čelnik organizacije.

Deficit je samo djelić od 13 bilijuna dolara koliko MMF procjenjuje da su zemlje širom svijeta potrošile u borbi protiv koronavirusa, rekao je. I što duže traje to nedovoljno financiranje, “to je teže razumjeti”.





Projekt ACT Accelerator uključuje, između ostalog, program COVAX za besplatnu distribuciju cjepiva siromašnim zemljama, koji je, međutim, izložen brojnim kritikama zbog svoje sporosti.

 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like