CENTCOM: Rizik povećan, ali rata s Iranom još neće biti

Jučer smo izvijestili kako je američka nuklearna podmornica  USS Georgia prošla Hormuški tjesnac i ušla u Perzijski zaljev, što je jasna poruka Iranu. Ista može nositi 154 krstareće rakete Tomahawk (vidi poveznicu ispod teksta).

Ovaj, kao i drugi slični američki potezi, povezuje se s nadolazećom godišnjicom američkog ubojstva najpoznatijeg iranskog generala Qasema Soleimanija uporbom bespilotne letjelice 3. siječnja u međunarodnoj zračnoj luci Bagdad. Konkretnije – s mogućim iranskim akcijama osvete, usmjerenim protiv američkih i interesa regionalnih saveznika SAD-a. Upravo se na to danas osvrnuo i zapovjednik američkog središnjeg zapovjedništva CENTCOM (zaduženog za širi prostor Bliskog istoka) general Kenneth Mackenzie, u intervjuu za ABC News od 23. Prosinca, nakon svog povratka s Bliskog istoka, gdje je posjetio Afganistan, Irak i Siriju.

General je kazao kako i dalje postoji “povećani rizik” od iranske prijetnje američkim interesima na Bliskom istoku, ali je pri tom i umanjio vjerojatnost izravnog vojnog sukoba između Sjedinjenih Država i Irana u bliskoj budućnosti. Zapovjednik CENTCOM-a podijelio je svoje ocjene svega jedan dan nakon što je spomenuta američka podmornica ušla u Perzijski zaljev.

“Vjerujem da ostajemo u razdoblju povećanog rizika”, rekao je Mackenzie za ABC News. – „Istaknuo bih ovu ključnu točku: ne tražimo eskalaciju, ne tražimo rat s Iranom. To stvarno želim naglasiti. ” Pritom je naglasio kako SAD i dalje gledaju na Iran i njegove saveznike u regiji kao na najveću prijetnju američkim interesima na Bliskom istoku, ali i dodao kako “Iran trenutačno ne želi rat sa Sjedinjenim Državama”.

Kenneth Mackenzie nije objasnio svrhu slanja američke podmornice u Perzijski zaljev, ograničavajući se sljedećom izjavom:

„Mnogo je razloga za dolazak podmornice izravno u Perzijski zaljev. Neću ovo dalje komentirati. ”





Poruka Iranu? Američka nuklearna podmornica uplovila u Perzijski zaljev, izraelska prošla Sueski kanal

Izrael uvjerava SAD na spremnost za sve scenarije prema Iranu





 

 

Komentari

komentar

You may also like