Česi objavili podatke o ruskim agentima vezanima uz eksploziju skladišta streljiva 2014. g.

Najmanje šest agenata ruske obavještajne službe GRU sudjelovalo je u pripremi eksplozije skladišta streljiva u moravskom selu Vrbetice 2014. godine, objavila je 20. travnja međunarodna istraživačka novinarska grupacija Bellingcat koja je radila uz potporu češkog medija Respekt.

Prema Bellingcatu, operacijom je osobno upravljao zapovjednik skupine Andrei Averyanov, koji je potajno putovao u Srednju Europu i vratio se u Moskvu nekoliko sati nakon eksplozije u Vrbetici. Istodobno se navodi da se “sabotaža u Vrbetici” trebala dogoditi nešto ranije, ali je iz nepoznatog razloga odgođena za tjedan dana.

Uz to, navodno su neki članovi grupe došli u Češku 2014. nakon mogućeg treninga u Švicarskoj. U siječnju iste godine u Prag je stigao Sergej Fedorov, koji je, kako su doznali novinari, ranije koristio ime Denis Vjačeslavovič Sergeev. 2018. imenovat će se jednim od sudionika pokušaja atentata na Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

Izvještava se da je Averyanov tijekom akcije u Vrbetici koristio lažnu putovnicu na ime Andrei Overyanov.

U Beču se susreo s drugim članom grupe, Nikolajem Jezhovim, koji je također putovao pod pretpostavljenim imenom. Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin stigli su u Prag, gdje su na kontroli putovnica predstavili dokumente upućene Aleksandru Petrovu i Ruslanu Boširovu… Znakovito je kako je tijekom kratkog boravka u Pragu Chepiga na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se vidi središte Praga.

Prema Bellingcatu i Respektu, Jezhov i Averyanov odvezli su se do Ostrave, gdje su se sastali s Chepigom i Mishkinom kako bi im pomogli da se pripreme za sabotažu. Kasnije su Čepiga i Miškin, koristeći krivotvorene dokumente, navodno izdali propusnicu za skladište streljiva koja je vrijedila od 13. do 17. listopada. 16. listopada dogodila se eksplozija, tijekom koje su se Chepiga i Mishkin već ukrcali u zrakoplov Aeroflota na putu od Beča do Moskve.
Istodobno, češka policija nema dokaza da su agenti fizički posjetili skladište, ali smatra da je ta vjerojatnost prilično velika.

Podsjećamo: ova je tema navodno bila pokretač nedavno objavljenih čeških sankcija protiv Rusije u vidu protjerivanja 18 ruskih diplomata. Znakovito je da su se vremenski gotovo poklopile s uvođenjem novih američkih sankcija protiv Rusije i protjerivanja 10 ruskih diplomata iz SAD-a. Ruska strana ove češke optužbe smatra glupošću, a već je idući dan reagirala protjerivanjem 20 čeških diplomata iz Rusije. Odnosi dviju država nakon ovoga nalaze se u „slobodnom padu“ i bit će ih teško vratiti „u normalu“. Štoviše, očekuju se nove mjere sankcijskoga tipa i s jedne i s druge strane – prije svega u gospodarskom sektoru.

Komentari

komentar

You may also like