Češka još nema dokaza o ruskoj umiješanosti u eksplozije u Vrbetici

Do sada nije prikupljeno dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka o eksplozijama vojnih skladišta u Vrbeticama 2014. godine, izjavio je Jiri Mazanek, šef češkog Nacionalnog uredaza borbu protiv organiziranog kriminala, odgovarajući na pitanje Češkog radija o tome zašto u tom slučaju nije podignuta optužnica.

“Još nemamo dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka. Radimo na tome da se to dogodi. (Rok za završetak istrage) ovisi o nizu međunarodnih pravnih sporazuma, pa je teško reći. Kraj godine bio bi u redu. Ne isključujem ovo”, odgovorio je Mazanek.

Prema njegovim riječima, istražitelji nisu dobili nikakve informacije o eksplozijama od stranih obavještajnih službi.

“Želim razjasniti, podatke nismo dobili ni od koga, ni od Amerikanaca, ni od bilo kojih drugih tajnih službi. Otkrili smo ih i provjerili u suradnji sa (češkom) Službom za sigurnost i informacije”, naglasio je Mazanek.

Podsjećamo: Prag je sredinom travnja optužio ruske specijalne službe za umiješanost u eksploziju u vojnim skladištima u Vrbetici 2014. godine, nakon čega je 18 djelatnika ruskog veleposlanstva protjerano iz Češke. Kao odgovor, Moskva je 20 djelatnika češke diplomatske misije proglasila personama non grata i oštro odbacila sve optužbe koje je iznijela češka strana, proglasivši ih apsurdnim, neutemeljenim i neistinitim.

Komentari

komentar





You may also like