Češka kao glavne prijetnje NATO-u definirala Rusiju i terorizam

Glavne prijetnje NATO savezu su terorizam i Rusija. Češki ministar obrane Lubomir Metnar to je izjavio 4. svibnja, nakon sastanka s predsjednikom Vojnog odbora NATO-a Stuartom Peachom, objavio je Eadayli.

Šef češkog Ministarstva obrane ukazao je da se sudjelovanje agenata ruske obavještajne službe (GRU) u pripremi eksplozije u češkoj Vrbetici 2014. uklapa u kontekst prijetnji sjevernoatlantskom savezu iz Rusije. Stuart Peach je pak rekao da iza toga stoje isti agenti koji su organizirali eksplozije u Bugarskoj i izveli napad u Salisburyju, te je izrazio NATO-ovu potporu Češkoj. Također je ukazao na pokušaje Rusije za narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine uskraćivanjem njenog pristupa Crnom moru. Prema Peachu, NATO će nadgledati situaciju i očekuje da će Ruska Federacija zaustaviti nakupljanje vojnih snaga na granici s Ukrajinom.

Podsjećamo: Češka je nedavno protjerala 18 ruskih diplomata nakon otkrivanja njihovih istražnih službi da iza eksplozije u Vrbetici navodno stoje ruski agenti. Moskva je odmah uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata iz Rusije. Tim su potezima i optužbama dugo građeni i povijesno složeni odnosi dovedeni u fazu „slobodnog pada“ koji prijeti potpunim prekidom odnosa. Češka u Rusiji ima snažne gospodarske interese, poput tvornice za proizvodnju lokomotiva i još dosta toga, dok je Češka jedna od važnih odredišta za ruske turiste, prije svega  poznata destinacija Karlovi Vari.

S Češkim stavovima i potezima vrlo brzo se solidariziralo gotovo čitavo tzv. istočno krilo EU, čije su zemlje također protjerale po nekoliko ruskih diplomata – od baltičkih država bivšeg SSSR-a i Poljske do Bugarske. Zanimljivo je da se Prag za solidariziranje s Češkom nije službeno obratio EU (vjerojatno pretpostavljajući da tamo po tom pitanju nema jedinstvenoga stava), već NATO savezu čiji su članovi, opet, i velika većina država EU.

Komentari

komentar





You may also like