Češka kritizira distribuciju cjepiva u EU

Češka se ne slaže s planovima za distribuciju dodatnih deset milijuna cjepiva Pfizer/BioNTech u EU, izjavio je premijer te zemlje Andrej Babiš.

Prema njegovim riječima, izjava Portugala, koji trenutačno predsjedava EU, da je postignut kompromis oko distribucije cjepiva neutemeljena je. Babiš je napomenuo kako nema kompromisa jer Češka, Austrija i Slovenija izražavaju svoje neslaganje. Prema mišljenju češkog premijera, način distribucije cjepiva je “nesolidaran i neuravnotežen“, a odluka je donesena pod utjecajem najvećih država Europske unije.

Podsjetimo, prema planu, Češka bi trebala primiti broj cjepiva proporcionalno udjelu svoje populacije. Istodobno, dodatne opskrbe zemlji nisu osigurane. Ranije je devetnaest zemalja EU zato odustalo od dodatnih cjepiva u korist Slovačke, Bugarske, Hrvatske, Estonije i Latvije.

„Solidarnost se pokazuje samo u izjavama medija. Ništa se takvo ne primjećuje u zatvorenim pregovorima. Tijekom pregovora, pretežna je želja bilo kažnjavanje austrijskog kancelara Sebastiana Kurza zbog prosvjeda protiv neuravnotežene distribucije cjepiva unutar EU-a”, bio je oštar češki premijer.

 

 

Komentari

komentar

You may also like