Češka odustaje od politike štednje: dižemo plaće, mirovine, …

Češka odustaje od provedbe proračunske politike štednje i namjerava povećati socijalne rashode i investicije, izjavila je ministrica financija Alena Šillerova.

Češka će smanjiti tradicionalni nadzor nad potrošnjom tj. rashodima, koji je bio temelj jednog od najstabilnijih proračuna u EU. Nakon gotovo 5 godina politike stroge štednje, prva češka žena ministar financija, Alena Šillerova, želi dodijeliti najveću količinu sredstava za mirovine, povećanje plaća u državnom  sektoru i davno planirane infrastrukturne projekte.

„Naš glavni prioritet u slijedećoj godini je poboljšanje kvalitete života starijih ljudi. Kada to mi moramo povećati mirovine, ako ne u razdoblju (velikog) razvoja? Mi uspjevamo, i građani se moraju okoristiti prednostima gospodarskog rasta, dijeleći ih s onima kojima je to potrebno“, izjavila je češka ministrica financija.

I dok u Italiji traju permanentne napetosti s EU glede deficita proračuna zemlje, Češka iskorištava neočekivani uspjeh, koji može dovesti do proračunskog suficita ove godine. Češka ministrica financija je u petak, u Pragu, odbacila kritike politike češke vlade, koja je navodno usmjerena na povećanje svoje popularnosti, i ignorirala upozorenja o financijskim rizicima vezanim uz gospodarski pad.

Podsjećamo: Češka ima najnižu razinu nezaposlenosti u EU i najbržu dinamiku rasta realnih plaća, temeljem čega državna riznica ima korist od niskih rashoda za socijalnu pomoć i visokih poreza. Češka se može pohvaliti jednim od najnižih koeficijenata duga u EU, a snažni financijski pokazatelji omogućili su da je Allianz SE tu bivšu komunističku državu proglasio najstabilnijim gospodarstvom EU u 2017.g.





Ministrica Šillerova je izjavila kako će ove godine biti zabilježen „vrlo neznatni“ suficit državnog proračuna umjesto planiranog deficita od 50 milijardi kruna (2,2 milijarde dolara). Dalje kaže, kako planirani deficit za 2019.-2021.g . u iznosu od 40 milijardi kruna također može u stvarnosti biti manji. „U nas postoji tradicija davanja konzervativnih prognoza, pa je konačni rezultat proračuna gotovo uvijek bolji od planiranog“, kazala je ministrica.

Češko Nacionalno financijsko vijeće, govoreći o planovima vlade vezane uz povećanje plaća i mirovina, upozorava, kako predviđeni projekt proračuna za 2019.g. razmatra tzv. obvezne rashode i ograničava mogućnost za buduće stimulacije.

Češki predsjednik vlade, milijarder Andrej Babiš, obećao je povećati financiranje bolnica, škola, cesta i željeznica nakon pobjede na izborima prošle godine. Neovisno što oporba to naziva populizmom i neprovedljivim obećanjima, Babiševa politika  i njegova stranka vode po pitanju istraživanja popularnosti kod čeških građana.





Glavni prioritet ostaje prometna infrastruktura, jer, primjerice, gotovo 30 godina nakon pada komunizma Češka nema izgrađenu autocestu prema susjednoj Austriji, a put iz Berlina u Beč preko Praga traje sat vremena duže nego po trasi koja je za četvrtinu duža i zaobilazi češki teritorij.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like