Češka optužila Rusiju i Kinu za nastojanja za utjecaj na tijela vlasti

Rusija i Kina nastojale su utjecati na tijela vlasti u Češkoj, izjavio je šef tamošnje državne protuobavještajne službe (Security Information Service (BIS) – Czech: Bezpečnostní informační služba), Michal Koudelka u današnjem obraćanju Senatu, na zasjedanju posvećenom razini protudjelovanja čeških struktura vlasti prema inozemnim utjecajima.

Ruska Federacija i Kina su one zemlje koje u najvećem stupnju nastoje ostvariti utjecaj na češka tijela vlasti. Oni su spremni pokrenuti sav arsenal poluga, počevši s otvorenim djelovanjem i završivši s tajnim obavještajnim operacijama. Oni se ne pridržavaju nikakvih okvira i za kvalitetne instrumente utjecaja njima može poslužiti bilo što“, naveo je Koudelka. „Neprijateljske zemlje za realizaciju svojih zadaća u Češkoj sebi traže pomoćnike unutar čeških regionalnih političara i u akademskim krugovima. … Naseljena mjesta i krajevi uspostavljaju vlastite kontakte i vode samostalnu vanjsku djelatnost, čiji je karakter nejasan i zato ih je složeno upozoravati o postojećim rizicima. Političari lokalnih razina potom formiraju više političke krugove – naglašava šef češke državne sigurnosne službe.

Napomenuo je kako „akademska zajednica (po prirodi, op. GN.) mora održavati kontakte s inozemstvom“ i da „zato u toj sferi postoje visoki rizici, jer inozemne službe iskorištavaju njihovu otvorenost za dobivanje nužnih informacija“.

Ovdje bismo dodali, kako bi, iz ovako široko formuliranih postavki i detektiranja izvora opasnosti od izlaganja stranom obavještajnom djelovanju, zapravo, pod mjere (preventivnog) državnog nadzora trebali doći gotovo svi političari  na svim razinama, kao i istaknuti intelektualci, biznismeni i zapravo čitav narod, ili barem onaj njegov dio koji se usudi misliti svojom glavom. Rijetko se, naime, kada čuo ovako široki spektar izloženosti potencijalnim ugrozama po državnu sigurnost, kao što je to danas izrekao čelnik češke protuobavještajne službe. Ali eto, takvom se svijetu očito približavamo. „Veli brat“ želi sve znati i vidjeti – naravno, za naše zajedničko dobro.

Komentari

komentar
You may also like