Petr Pavel Češka Czech

Češka policija istražuje SMS poruke koje govore ljudima da se mobiliziraju za rat u Ukrajini

Češki građani su primili SMS poruke koje navodno citiraju češkog predsjedničkog kandidata Petra Pavela i pozivaju primatelje da dođu u najbližu češku vojarnu po oružje za mobilizaciju za rat u Ukrajini. Poruke su počele stizati jučer. Češka policija sada moli primatelje da kontaktiraju vlasti, prenosi češka agencija ČKT.

“Dobar dan, ovdje general Pavel. Ovom porukom želim vam zahvaliti na vašem glasu u kampanji za predsjedničke izbore. Molimo vas da dođete u najbližu češku vojnu stanicu gdje ćete biti opremljeni potrebnim oružjem za mobilizaciju u Ukrajini”, piše u tekstu poruke. Poruku je prvi na internetu podijelio gradonačelnik grada Tetina, Matej Hlavati, koji je dio Pavelovog tima za kampanju.

Pavel je u žestokoj kampanji za predsjednika, dok je s druge strane oporbeni čelnikom i populistički milijarder Andrej Babiš. Drugi krug glasovanja je 27. i 28. siječnja. Babiš optužuje svog protivnika, bivšeg načelnika stožera vojske i predsjednika Vojnog odbora NATO-a, da je ratni huškač i sebe je predstavljao mirotvorcem koji traži kraj rata u Ukrajini. “Ja sam jedini koji traži mir”, objavio je Babiš preko Facebooka i dodao da “ne želim da se rat širi. Ja nisam general. Ja sam diplomat”.

Češka vlada je glasno podržala Ukrajinu i ta zemlja s 10.5 milijuna stanovnika pružila je utočište za oko 400 000 Ukrajinaca. No, na jesen prošle godine se odvio niz prosvjeda koje su organizirali desničarski i proruski aktivisti koji su privukli nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su pozivali na mir, ukidanje sankcija Rusiji i kraj energetske krize. Pavel je rekao da nije iznenađen što anonimne SMS poruke odražavaju “laži korištene u kampanji Babiša”. “Ovo je svijet Andreja Babiša iza kojeg su se okupile sve proruske i zavjereničke snage”, rekao je Pavel medijima.

Komentari

komentar





You may also like