Češka pozvala Rusiju da je odstrani s popisa “neprijateljskih zemalja”

Češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek pozvao je Rusiju da je izuzme s popisa neprijateljskih zemalja, navodi se u priopćenju objavljenom na službenoj stranici češkog Ministarstva vanjskih poslova.

Prema riječima ministra, stvaranje takvog popisa suprotno je Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

U Pragu su naveli kako se dvije zemlje “vjerojatno neće vratiti normalnom diplomatskom dijalogu” i početi razmišljati o mogućnosti pune normalizacije odnosa, dok se Češka pojavljuje na popisu neprijateljskih država Moskve.

“Kako bi smanjila napetost u međusobnim odnosima, Češka poziva Rusku Federaciju da se suzdrži od imenovanja Češke (i drugih država) kao zemlje koja poduzima neprijateljske mjere protiv Ruske Federacije, te da otkaže povezane mjere”, zaključilo je češko Ministarstvo vanjskih poslova, čije riječi prenose RIA Novosti.

Podsjećamo: Prag je sredinom travnja optužio ruske obavještajne službe za umiješanost u eksploziju u skladištu oružja u Vrbetici 2014. godine, u kojoj su ubijene dvije osobe, zbog čega je Češka protjerala 18 djelatnika ruskog veleposlanstva. Kao protuodgovor, Moskva je odbacila sve optužbe i 20 djelatnika češke diplomatske misije proglasila personama non grata.

Naknadno je ruska vlada odobrila popis neprijateljskih država, na kojem su bile Češka i Sjedinjene Države, kojim se najviše uvode ograničenja u radu diplomatskih misija.





 

Komentari

komentar





You may also like