Češka pregovara o nabavi njemačkih tenkova Leopard 2

Češka pregovara s Njemačkom o opskrbi tenkova Leopard u zamjenu za oružje koje je Češka poslala Ukrajini, izjavila je  češka ministrica obrane Jana Cernochova, a objavljuje Češka televizijaPrema njenim riječima, pregovori su na dobrom putu. Otkrila je da bi vojska trebala nabaviti jednu od verzija njemačkog tenka – između starijeg Leoparda 1 i modernijeg Leoparda 2.

“Treba nam jaka vojska i vojska koja je dobro opremljena, modernizirana. Imamo još puno toga za nadoknaditi”, istaknula je Černochova u televizijskom prijenosu. Od početka rata u Ukrajini ona i njene kolege navodno rade na tome kako ubrzati sve te procese.

Černochová je priznala da su ministri bivših vlada također odgovorni za sadašnje stanje češke vojske. “Tim više, moj tim i ja ćemo učiniti sve da ispravimo neke od grešaka iz prošlosti. A sada, tko drugi nego mi, kad ludi Putin ubija civile istočno od nas?”, izjavila je ministrica.

Nedavni sastanak češkog premijera Petra Fiale i njemačkog kancelara Olafa Scholza otkrio je da će Njemačka, ako Češka pruži Ukrajini vojnu opremu, zauzvrat vratiti Češkoj teško naoružanje. Češka ministrica obrane kazala je „da smo na dobrom putu da zakažemo termin“ i da se u pregovorima radilo upravo o tenkovima Leopard.

Sigurnosni analitičar Baltic Defense College Lukáš Dyčka kazao je da Češka ne bi trebala uzeti tenkove prve generacije Leopard iz 1960-ih. “U trenutku kada i Poljska i Mađarska nabave tenkove Leopard 2, Češka Republika ne bi imala izbora nego krenuti ovim putom”, kazao je.

Komentari

komentar





You may also like