Češka protiv „zelenog ludila“ EU: nećemo odustati od benzinskih automobila

Češka neće zabraniti prodaju automobila s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine, kako to poziva službeni Bruxelles. O tome je izvijestio premijer Češke Republike Andrej Babiš u jučerašnjem intervjuu za iDnes TV.

Nastavit ćemo ih proizvoditi, politika zabrane nije od koristi za državu, naglasio je Babiš u programu Rozstřel„Ne možemo djelovati onako kako su smislili „zeleni“ fanatici u Europskom parlamentu. Postoje i važnije teme poput sigurnosti, domaćeg tržišta, Schengena”, kazao je češki premijer.

Napomenuo je kako će zemlja razviti infrastrukturu za električna vozila dodavši slijedeće: „No normalni automobili će se proizvoditi kao i obično. Električni automobili su luksuz, nisu dostupni običnim ljudima.”

Također je obećao kako Češka neće doživjeti još jedno potpuno zatvaranje u svezi pandemije Covida-19.

Podsjećamo: Europska komisija predlaže da do 2035. godine zemlje EU zabrane prodaju i uporabu vozila s unutarnjim izgaranjem. Češkoj (naravno, i ne samo njoj) je to itekako problematično. Ta zemlja ima vrlo razvijenu automobilsku industriju koja je jedan od temelja njenog gospodarstva i taj sektor čini 26 posto ukupne industrijske proizvodnje, odnosno više od 9% češkog BDP-a. Dovoljni je ukazati na tvornice automobila Škoda, Hyundai i Toyota-Peugeot-Citroen (TPCA).

Međutim, problem po ovakve stavove češke vlade odnosno njenog premijera može biti činjenica da su vlasnici tih tvrtki stranci, puno podložniji odlukama Bruxellesa, i da će se možda morati krenuti u nekakve kompromise.





U svakom slučaju, i iz ovog je primjera vidljivo kako EU, osim što to čini sebi, primorava i sve druge članice da „pile granu na kojoj sjede“ u ime potpuno neizvjesnih ciljeva iz „zelene agende“ za koje još nitko ne zna čime će na kraju rezultirati. Tako smo i u jučerašnjoj analizi ukazali na negativne posljedice „zelene zaigranosti“ Bruxellesa, ali i Londona, u svezi s nastalim cjenovnim i opskrbnim kaosom na europskom plinskom tržištu – itekako povezanim s aktualnom energetskom tranzicijom tj. prelaskom s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, što možete pogledati ovdje.

Naravno, skupu cijenu te „zaigranosti“ europskih elita na kraju će plaćati obični ljudi kroz skuplje račune plina i električne energije, a to je tek dio onog negativnog do čega može i hoće doći ako se s bezumljem Bruxellesa nastavi, jednako kao i s podaništvom čelnika država članica EU. Ali otpor tome ipak postaje sve jači, o čemu svjedoči i predmetna vijest.

Z. Meter: Kaos na plinskom tržištu EU i V. Britanije: rastu i cijene struje





 

Komentari

komentar

You may also like