Češka zabranila ulazak Rusima koji imaju vizu za Schengen

Češka vlada objavila je u srijedu da zabranjuje ulazak u zemlju svim ruskim turistima, umjetnicima i sportašima koji imaju vizu za ulazak u šengensku zonu, prenosi France Presse.

“To se odnosi ponajviše na ljude koji dolaze u Češku Republiku zrakoplovom u zračnu luku Prag”, navodi ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky. Mjera će stupiti na snagu 25. listopada. Lipavsky je objasnio da se Češka pridružuje Finskoj, Poljskoj i baltičkim državama koje su takvu mjeru već uvele.

Nakon velikih ruskih raketiranja civilnih ukrajinskih meta u ponedjeljak i utorak “moramo donositi rješenja koja će poslati jasnu poruku stanovnicima Ruske Federacije”, istaknuo je ministar. Češka, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, prestala je izdavati vize ruskim građanima, osim za humanitarne slučajeve, dan pošto je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24 veljače.

Prag je u srijedu odlučio da će od 2023. do 2025. izdvajati 20,6 milijuna eura na godinu za obnovu Ukrajine. Članica Europske unije i NATO-a, Češka koja ima 10,5 milijuna stanovnika, od kraja veljače isporučila je Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti 173 milijuna eura.

Rusija poručila da će odgovoriti na europske vizne restrikcije

Komentari

komentar

You may also like