Češka zaplijenila i preuzela dio Gazpromovog skladišta plina

Češka vlada zaplijenila je neiskorištene kapacitete za skladištenje plina u objektu koji je u djelomičnom vlasništvu Gazproma, ruskog plinskog diva, kako bi povećala rezerve plina u zemlji prije nadolazeće zime, prema nacionalnom Česka televize 1.

Prema amandmanu Zakona o energetici u zemlji, koji je stupio na snagu u lipnju, država može zaplijeniti neiskorištene plinske kapacitete u skladištima diljem zemlje. Zemlje članice EU-a pristale su povećati korištenje svojih skladišta plina na 80% prije početka studenoga. Češka je trenutno popunila 81% svojih skladišnih kapaciteta, ali trenutno je popunjeno samo 35.9% kapaciteta u dijelu skladišta plina Damborice u vlasništvu Gazproma. Damboricama upravlja Moravian Gas Storage (MGS), tvrtka koja je rezultat zajedničkog ulaganja u vlasništvu Gazproma i MND-a (Moravske naftove doly).

Gotovo cijeli kapacitet u objektu iznajmljen je Gazpromu. Postrojenje je jedno od najmodernijih podzemnih skladišta plina u Europi, a njegova izgradnja započela je 2013. Njegov ukupni kapacitet je 448 milijuna kubičnih metara, a vlada je zaplijenila polovicu kapaciteta. Novi zakon propisuje da se neiskorišteni plinski kapaciteti moraju prodati na dražbi ili operateri riskiraju da ih izgube. Ministarstvo financija priopćilo je da nijedan kupac nije sudjelovao na nedavnoj dražbi koju je organiziralo Moravian Gas Storage, pa je uskočila vlada u preuzimanju.

Komentari

komentar

You may also like