Češke zračne snage štitit će slovački zračni prostor do kraja 2023.

Češke zračne snage pomoći će u zaštiti zračnog prostora Slovačke od rujna do kraja 2023., a vlada planira raspoređivanje čeških borbenih zrakoplova Gripen. Češki premijer Petr Fiala potvrdio je raspravu o ideji koji je predstavila ministrica obrane Jana Černohova nakon što je prethodno najavila da će Češka razmotriti zahtjev Slovačke za pomoć. Detalji raspoređivanja višenamjenskih borbenih aviona bit će određeni zajedničkom deklaracijom Češke, Slovačke i Poljske, koje će također sudjelovati u nadzoru slovačkog zračnog prostora, priopćilo je Ministarstvo obrane, prenosi češka agencija CTK.

Slovački ministar obrane Jaroslav Nad zatražio je u lipnju od Češke Republike da pomogne čuvati slovački zračni prostor. Sličan zahtjev upućen je i Poljskoj, a obje su zemlje obećale pomoć. Uključivanje češkog ratnog zrakoplovstva omogućeno je ugovorom kojeg su sklopile sa Slovačkom još 2019. godine. Pomalo neobično, ali tek nakon ruskog napada na Ukrajinu, Bratislava se počela pripremati za prijevremeni prekid upotrebe lovaca MiG-29 ruske proizvodnje. Slovačka je prije četiri godine od SAD-a naručila 14 borbenih zrakoplova F-16. U početku se očekivalo da će Bratislava prvi paket isporuke aviona dobiti ove godine, a ostale godinu dana kasnije. No, prema dostupnim informacijama, to će sada biti za dvije godine. To de facto ostavlja Slovačku bez efektivnih aviona. Slovačko ministarstvo obrane i Washington pripisali su kašnjenje isporuka F-16 problemima s opskrbom mikročipova na svjetskom tržištu.

“Sukob u Ukrajini pokazao nam je koliko je važno jedinstvo NATO-a i međusobna pomoć saveznika”, rekla je češka ministrica obrane Jana Černohova. “Stoga sam sretna što mogu pregovarati u ime Češke kako bih pomogli našim slovačkim susjedima da osiguraju zaštitu svog zračnog prostora. U nacrtu deklaracije izneseno je da nadzor zračnog prostora počinje 1. rujna ove godine i trajat će do kraja 2023. godine, s mogućnošću daljnjeg produljenja”, dodala je ministrica. Češka vojska već ima dugogodišnje iskustvo u zaštiti zračnog prostora drugih država. U čuvanju zračnog prostora zemalja članica NATO-a sudjeluje od 2009. godine. Češki piloti više su puta djelovali na ovaj način na Islandu i Baltiku, a trenutno su u već sedmoj takvoj misiji u Litvi.

Komentari

komentar

You may also like