Češki izbori: je li na vidiku „orbanizacija“ Češke?

Češkoj se održavaju redoviti parlamentarni izbori čiji bi neslužbeni rezultati mogli biti poznati već večeras. Na njima sudjeluju 22 političke stranke i koalicije, koje se bore za glasove više od 8 milijuna osoba koje u toj zemlji imaju biračko pravo. Za 200 mjesta u državnom parlamentu bore se čak 5242 kandidata – ili, u prosjeku, 26 kandidata za svako mjesto.

Najviše izgleda za uspjeh ima centristički ANO, stranka predvođena aktualnim premijerom Andrejem Babišem, s rezultatom od oko 27% – kako predviđaju posljednje predizborne ankete, drugo mjesto zauzima trostranačka koalicija desnog centra Spolu (ODS, KDU-CSL, TOP 09), dok se na trećem nalazi dvostranačka koalicija “Pirati”- “Glave i nezavisni”. Rezultati anketa obiju koalicija kreću se u rasponu od 20% do 25%, s tim da Spolu ipak vodi za nekoliko postotnih bodova.

Međutim treba vidjeti kako će na izbore utjecati skandal oko  češkog premijera vezano uz objavljeni tzv. Pandorin dosje, kojemu sudbina, ne samo politička, već i ona vezana uz mogući kazneni progon pa i zatvor vjerojatno ovisi o današnjim izbornim rezultatima, s obzirom na objavu podataka o njegovim nekretninama na jugu Francuske i bogatstvu od milijardu dolara, i u sklopu istog korištenja offshore tvrtki za utaju poreza u Češkoj, Francuskoj i SAD-u.

Babiš je odbacio sve optužbe i optužio političke protivnike kako manipuliraju rezultatima izbora.

S obzirom na navedene ankete jasno je kako Češku očekuje, poput Njemačke, dugotrajni pregovori o stvaranju koalicijske vlade.

Prema posljednjoj anketi, potpora birača trenutnom koalicijskom partneru ANO-a, Češkoj socijaldemokratskoj stranci, i dalje je ispod praga od 5% za ulazak u parlament, čime ispada iz igre.
Babiš i njegov ANO imaju mogućnost stvaranja koalicije sa strankom Slobode i izravne demokracije Tomija Okamure (SPD) i ljevičarima Češke i Moravske komunističke partije, za što se, zapravo, zalaže češki predsjednik Miloš Zeman.

Oporbeni češki desni centar iz Spolua u takvoj perspektivi vidi katastrofu za češku demokraciju jer bi takva koalicija slijedila poljski i mađarski model vladanja te upozoravaju na „orbanizaciju Češke“.

Zanimljivo je kako je mađarski premijer Viktor Orban prije tjedan dana otvoreno podržao aktualnog češkog premijera Babiša, kazavši kako je on „jedan od najvećih boraca u Europi”, dok je Babiš Orbana predstavio kao prijatelja i zaštitnika Češke Republike. Ovakve izmjene međusobnih simpatija nisu iznenađujuće jer Prag i Budimpešta dobro surađuju u sklopu srednjoeuropske inicijative  Višegradska skupina (četvorka), kraće nazivana i V4, u kojoj još sudjeluju i Poljska i Slovačka, i koja se suprotstavlja politici Bruxellesa kada su u pitanju očuvanje suvereniteta i migracijska i vrijednosna politika EU.

Ali pričekajmo ipak izborne rezultate, a onda i izgled buduće vlade u Pragu.

 

Komentari

komentar
You may also like