Češki parlament ne priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni

Odbor za vanjsku politiku češkog parlamenta podržao je negativni zaključak Ministarstva vanjskih poslova te zemlje po pitanju američkog priznanja izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni. Radi se o okupiranom sirijskom teritoriju od strane izraelske vojske iz rata 1967. g., kojeg je Izrael 1981. proglasio svojim teritorijem. Vijeće sigurnosti te iste godine usvojilo je rezoluciju kojom osuđuje taj čin Tel Aviva i od njega traži povlačenje te odluke.

Predsjednik spomenutog Odbora Lubomir Zaoralek prethodno je upozorio kako odluka SAD-a može postati opasni presedan, nakon kojeg i druge zemlje mogu iskazivati svoje pretenzije na razne teritorije. Kao primjer naveo je rusko pripajanje Krima i stanje vezano uz Južnu Osetiju. Isto tako je kazao kako na isti način može postupiti i Kina u okviru svojih teritorijalnih sporova u Južnokineskom moru.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump krajem ožujka je potpisao odluku o američkom priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni. Na izvanrednom zasjedanju Vijeća sigurnosti, koje je održano na zahtjev Sirije, SAD su ostale usamljene u svojoj odluci tj. sve ostale članice VS nju su osudile, uključno i najvjerniju saveznicu SAD-a u VS Veliku Britaniju. Sve su članice VS (osim SAD-a) podržale spomenutu rezoluciju iz 1981.g. na tu temu. Najzanimljivija je bila izjava sirijskog veleposlanika u UN-u, koji je SAD tom prigodom ironično pozvao da umjesto Golanske visopravni Izraelu preda suverenitet nad Sjevernom Karolinom, „koja je vrlo lijepa zemlja“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like