Češki parlamentarac o eksploziji u Vrbetici! Igrali smo ulogu korisnih idiota za Zapad

“Naše će pivovare i industrijske tvrtke plakati i neće biti sumnje da će se Nijemci smijati”, izjavio je češki parlamentarni zastupnik Jan Hrnčíř  u svezi  zategnutih odnosa između Češke i Rusije. Također mu je drago što je češki veleposlanik zadržao zdrav razum te je, poput većine diplomata europskih zemalja, nazočio vojnom Mimohodu na Dan pobjede u Moskvi

Zastupnik češkog parlamenta dao je zanimljiv intervju za tamošnji medij Parlametní listy, u kojem se dotakao i pojedinih kontroverznih tema koje potresaju tamošnje društvo, poput zahlađenih odnosa na relaciji Prag-Moskva, kao i pokušaja tzv. prekrajanja povijesti. Dovoljno je kazati kako je prošli tjedan Češka Republika usamljeno, u društvu sa SAD-om, završila na popisu država – neprijatelja Rusije, obznanjenom od strane ruske vlade na prijedlog predsjednika te zemlje Vladimira Putina. Osim toga, u češkim političkim krugovima nastavljaju se optužbe o traljavom vođenju službene istrage o eksploziji skladišta oružja u Vrbetici 2014. g. i ne postojanju konkretnih dokaza o bilo čijoj krivnji čak i nakon proteka od 7 godina. Međutim, podsjećamo, neovisno o tome službeni Prag je za tu eksploziju požurio optužiti Moskvu i ruske tajne agente, pa čak i protjerao 18 ruskih diplomata što je izazvalo oštru protureakciju ruske strane, a pažljivo i mukotrpno građene povijesno složene odnose dviju država dovelo u fazu „slobodnog pada“. To, naravno, prijeti i krahom gospodarskih odnosa.

“Naše će pivovare i industrijska poduzeća plakati, a nema sumnje da će se i njemačka smijati”, kaže zastupnik Jan Hrnčíř  u svezi s našim zategnutim odnosima s Rusijom. Također je primijetio “ulogu korisnih idiota” i također se vratio samom slučaju Vrbetice, navodi češki medij. U svezi te afere češki parlamentarac kaže slijedeće:

„ S vremenom postaje jasno kako jednostavno nema dokaza da su ruski agenti bili u Vrbetici. Policija je iznijela samo posredne dokaze na temelju kojih čak nije moguće pokrenuti postupak protiv bilo koga. Čudno mi je da je u situaciji kada je sve tako loše s dokazima, vlada krenula u tako važan diplomatski i medijski sukob s Rusijom“, navodi Jan Hrnčíř .

U svezi s nedavnom obljetnicom završetka Drugog svjetskog rata, on dalje govori o “neprihvatljivim pokušajima prekrajanja povijesti i želji da se umanji šteta koju su njemački nacisti nanijeli na češkom tlu”. Također je komentirao “političke neprofitne organizacije” i “moderne komsomolske političare”.

„… provodi se neka čudna i neprihvatljiva kampanja čija je svrha uvjeriti nas i, prije svega, našu mladu generaciju da je njemačka okupacija Češke bila samo jedna od povijesnih epizoda koja je zadesila našu državu. Ništa neobično. Spomenici osloboditeljima se demontiraju, a malo tko slavi godišnjicu okupacije. Iza toga stoje razne političke neprofitne organizacije i moderni komsomolski političari povezani s njima, koji siju ovu “istinu”, navodi češki zastupnik.





Na posljednji upit novinara, kako će slučaj Vrbetice utjecati na češke odnose s Ruskom Federacijom u budućnosti, i je li misli „da nas naši saveznici nisu dovoljno podržali u ovoj situaciji“, odgovorio je slijedeće:

„Sasvim je jasno kako će odnosi s Rusijom u osnovi prestati na dulje vremensko razdoblje i da ćemo to platiti ekonomski. Naše će pivovare i industrijske tvrtke, a njemačke će se nesumnjivo smijati. Čini se da smo ponovno igrali ulogu korisnih idiota, kao što se dogodilo već nekoliko puta u povijesti da bismo pogoršali odnose. Cijela situacija može biti povezana s promjenom američkog vodstva, kada bi Češka mogla biti uvučena u svojevrsnu igru ​​tajnih službi. Kao i uvijek, Zapad se nije ni zauzeo za nas, pa ćemo opet sve sami “pojesti”.

Komentari

komentar





You may also like