Češki premijer traži od partnera u EU da protjeraju ruske diplomate

Češki premijer Andrej Babiš pozvao je svoje partnere na neformalnom summitu EU-a u portugalskom gradu Portu da razmotre pitanje deportacije “barem jednog” ruskog diplomata, navodi češki medij Mlada Fronta Dnes

Izjava je dana sinoć u kontekstu još jednog kruga istrage eksplozija 2014. u skladištu oružja u češkom selu Vrbetice – za koju češka vlada sumnjiči Rusiju odnosno njene obavještajne službe.

Češki premijer vjeruje da će zemlje EU protjerivanjem ruskih diplomata pokazati solidarnost s Češkom. Kada se izvrši napad na jednu od zemalja EU, to znači da je izvršen napad na sve, izjavio je Babiš.

Podsjećamo kako je Prag za spomenutu eksploziju nedavno optužio Aleksandra Petrova i Ruslana Boširov, ruske obavještajce koji su, navodno, odgovorni i za trovanje ruskog špijuna prebjega Sergeja Skripalja u engleskom Salisburyju. Zbog toga je češka vlada protjerala čak 18 ruskih diplomata iz zemlje, a kao protuodgovor Rusija je 20 djelatnika češkog veleposlanstva u Moskvi proglasila personama non grata, čime je rad češkog veleposlanstva bio praktički paraliziran. Njemačka je Češkoj ponudila pomoć u izdavanju viza i drugih dokumenata posredstvom svog veleposlanstva u Moskvi.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u više je navrata naglasila kako tijekom posljednjih sedam godina Prag nije posjedovao bilo kakve dokaze ili najavljivao optužbe protiv Rusije za umiješanost u incident u Vrbetici. Češki predsjednik Miloš Zeman nedavno je također izjavio kako češka protuobavještajna služba, čak ni u zatvorenom dijelu izvještaja u proteklih šest godina, nije ništa navodila o nekim “ruskim agentima”, čime je izazvao val kritika u češkoj političkoj i medijskoj javnosti – gotovo do razine proglašenja istoga nacionalnim izdajnikom. Kako god bilo, u znak solidarnosti s Češkom, Slovačka, Litva, Latvija, Estonija već su protjerale ukupno sedam ruskih diplomata. Isto je najavila i Bugarska.

 





Komentari

komentar

You may also like