Češki šef diplomacije: moramo obnoviti odnose s Rusijom

Češka Republika mora obnoviti političke odnose s Rusijom, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Jakub Kulganek u intervjuu objavljenom u subotu na web stranici češkog medija Právo.

“Naši politički odnosi moraju se ponovno graditi. Nitko to ne dovodi u pitanje. Sazvao sam (u Ministarstvu vanjskih poslova) zatvoreni okrugli stol za predstavnike parlamentarnih stranaka, kako bismo razgovarali o našim idejama o odnosima s Rusijom. Dobro je što bi Češka imala najširu moguću političku potporu pri takvom principijelnom (pitanju)”, izjavio je Kulganek.

Naglasio je kako će o pitanju daljnjeg razvoja odnosa Praga i Moskve na češkoj strani morati odlučiti nova vlada nakon parlamentarnih izbora koji će se održati u listopadu.

“Na budućoj će vladi biti odluka. Možemo pomoći provedbom revizije češko-ruskih odnosa”, rekao je ministar. Kazao je kako bi dvije zemlje trebale razviti pragmatične veze, ali i da se rusko-češki odnosi neće pomaknuti s mrtve točke sve dok Moskva Češku ne isključi s popisa Rusiji neprijateljskih zemalja. Pri tom je dodao kako je to dugoročno pitanje, i da se radi možda o mjesecima „a možda i godinama“.

Češki šef diplomacije u intervjuu je govorio i o potrebi očuvanja češko-ruskih gospodarskih veza na sadašnjoj razini.

Komentari

komentar





You may also like