Četiri dana rada u tjednu: test na Islandu koji je bio “ogroman uspjeh”

Island je između 2015. i 2019. testirao produktivnost i zdravlje radnika koji rade 4 dana u tjednu umjesto 5, prenosi BBC.

U istraživanju, čiji rezultati su sada objavljeni, je sudjelovalo 2500 radnika iz svih sektora, a to je više od 1% radne populacije ove izolirane otočne države.

Radnici su bili jednako plaćeni kao i prije, tj. kao da rade pet dana u tjednu. Umjesto 40 sati, radili su 35 ili 36 sati tjedno. Ono što je najzanimljivije jest da je produktivnost ostala ista kao da rade 5 dana ili se čak povećala. Will Stronge, jedan od voditelja istraživanja je utvrdio da je kraći radni tjedan polučio “ogromni uspjeh”.

Istraživanje je pokrenulo gradsko vijeće Reykjavika, a vlada će vjerojatno krenuti ka postepenom uvođenju kraćeg radnog vremena, prvo u javnom sektoru.

Slična istraživanja su u tijeku u Španjolskoj i Novom Zelandu. Japan ozbiljno razmatra obvezu uvođenja tjedna u kojemu se radi četiri dana. Naime, brojni Japanci rade previše, a rezultat su psihički slomovi, samoubojstva, depresije i nedovoljno vremena i energije podizanje obitelji i djece. Naime, japansko stanovništvo naglo stari, a natalitet je jako nizak.

Komentari

komentar





You may also like