Charles Michel: “igra mačke i miša” s Turskom mora prestati

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je u petak da “igra mačke i miša” EU-a i Turske mora prestati, objavio je Reuters.

Michel se referirao na spor oko suvereniteta nad spornim teritorijem u istočnom Mediteranu s bogatim zalihama plina. Naime, turski brod za seizmička istraživanja Oruc Reis boravio je u spornom području, s prekidima, od kolovoza, a Turska ga je povukla u ponedjeljak, manje od dva tjedna prije samita lidera EU-a na kojemu će se raspravljati o mogućem uvođenju sankcija Turskoj.

“Igra mačke i miša mora završiti”, rekao je Michel na novinskoj konferenciji.

“U listopadu smo definirali pozitivnu agendu, ispružili smo ruku”, rekao je Michel i dodao da “Turska mora zaustaviti svoje provokacije i neprijateljsku retoriku”.

Samit europskih lidera održava se 10. prosinca, a na prethodnom je Grčka tražila uvođenje sankcija, ali je Europsko vijeće samo verbalno podržalo Grčku i Cipar te je zatraženo od Turske da se povuče iz spornih voda.
Grčku je najsnažnije podržao francuski lider Emmanuel Macron koji već neko vrijeme oštro oponira Erdoganu – po pitanju armensko-azerbajdžanskog sukoba, Libije gdje Pariz podržava generala Khalifu Haftara, a Ankara vladu u Tripoliju itd.

Komentari

komentar

loading...

You may also like