Charles Michel: moramo preporoditi transatlantsko partnerstvo, ali i uzeti sudbinu u svoje ruke

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je, u obraćanju pred Europskim parlamentom, kako se na dan inauguracije Joea Bidena za predsjednika pruža prilika za “preporod” transatlantskih odnosa, ali je također kazao da EU treba uzeti sudbinu u svoje ruke.

“Danas se događa više od tranzicije. Danas je prilika za preporod našeg transatlantskog odnosa, koji je uvelike propatio u posljednje četiri godine. U tim je godinama svijet postao kompleksniji, manje stabilan i manje predvidljiv. To zahtijeva, više nego prije, da mi Europljani, uzmemo sudbinu čvrsto u svoje ruke kako bi obrnaili naše interese i promicali naše vrijednosti”, poručio je Charles Michel.

Predsjednik Europskog vijeća je kazao da je SAD uvijek bio najveći europski saveznik u “obrani demokracije i ljudskih prava”.

Referirajući se na provalu Trumpovih pristaša u Kongres rekao je da je “američka demokracija pokazala svoju snagu i otpornost”.

Michel je govorio o nužnosti transatlantske suradnje, a savezništvo SAD-a i EU-a označio je kao “najbliže savezništvo na svijetu”.

“Ono što nas ujedinjuje puno je veće, od onoga što nas razdvaja”, kazao je Michel, dodavši da je “zajednički izazov” zaštititi demokraciju i vladavinu prava.





“Prvi dan njegovog mandata, obraćam se prijedlogom novom predsjedniku. Izgradimo novi utemeljiteljski pakt za jaču Europu, jaču Ameriku i bolji svijet”, poručio je Michel.

 

Komentari

komentar





You may also like