Chavushoglu: Europa nije podržala Tursku nakon pokušaja vojnog udara

Europa nije iskazala dovoljnu potporu Ankari poslije pokušaja vojnog udara u zemlji. O tome je izvijestio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Chavushoglu u intervjuu koji je dao za njemački Bild.

Prema njegovim riječima, nijedna od zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji nije ulagala toliki napor za eurointegraciju kao Turska, međutim, na kraju, Ankara se susretala s prijetnjama, uvredama i preprekama.

„Često se pitam: Koji smo to zločin počinili? Otkuda to neprijateljstvo prema Turskoj? Pogledajte sporazume o izbjegličkoj krizi. Imamo dogovor koji jasno propisuje da će se do listopada ove godine ukinuti vizna ograničenja za turske državljane“ – izjavio je turski ministar vanjskih poslova.

Na pitanje, kakva će biti pozicija Ankare ukoliko EU ne bude željela liberalizaciju viznog režima s Turskom, ministar je odgovorio da će se dijalog s Bruxellesom nastaviti, a sada ne bi htio komentirati najpesimističniji scenarij: „Ali jedna stvar je jasna: realizirat ćemo sporazume istodobno ili će strane ostaviti dogovore postrani.“

„Žalosti me kada smo, kao odgovor na zahtjev za prijenosom 3 mlrd. eura koje je sama EU izdvojila za pomoć izbjeglicama u Turskoj, suočeni s kritikom. Ta sredstva nisu namijenjena nama već izbjeglicama. Do danas je Turska na izbjeglice potrošila 25 mlrd. dolara“ – istaknuo je Chavushoglu.

Što se tiče vraćanja smrtne kazne u Turskoj, ministar vanjskih poslova je izjavio: „Europa se ponaša kao da smo mi već obnovili smrtnu kaznu. Zahtjevi u tom smjeru postoje i treba ih razumjeti. Turska je preživjela najkrvaviji pokušaj puča u svojoj povijesti. Tenkovi su gazili, a iz aviona su strijeljali ljude. Parlament je bio na udaru. Ne možemo ignorirati takve zahtjeve. Ne želimo donositi nikakve ishitrene odluke, pobornici smo mirnog dijaloga“ .Ministar je rekao kako je on osobno protiv smrtne kazne, što je više puta izjavljivao tijekom svog rada u Vijeću Europe.





Chavushoglu je neutemeljenim nazvao izvješća o skorom izlasku Turske iz NATO-a. „Takve tvrdnje šire neprijatelji naše zemlje. Takvo nešto mi nismo izjavili. Turska je jedna od najvećih zemalja koje podržavaju NATO. Međutim, nužna je suradnja po pitanju stjecanja i prodaje oružja. Neki nam partneri NATO-a odbijaju prodati PRO sustav ili razmjenjivati informacije. Mi se krećemo u skladu s nacionalnim interesima zemlje“ – zaključio je turski ministar vanjskih poslova u intervjuu njemačkom Bildu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like