Christine Lagarede: Brexit potiče države izvan EU na članstvo u Uniji

Christine Lagarde, direktorica MMF-a, u intervjuu za CNBC je izjavila kako izlazak Velike Britanije iz Europske unije nije samo pobudio veliko zanimanje njezinih sadašnjih članica, već je potaknuo i države izvan EU na predaje svojih zahtjeva za članstvo u istoj.

„Jako je zanimljivo pratiti paralelni pristup onih stalnih članica EU, koje su odmah „oživjele“ i aktivirale se pred onim što smatraju izazovom – kada jedna od članica želi otići“, izjavila je Lagarde u intervjuu.

Na pitanje, mogu li takve zemlje poput Srbije i Crne Gore, koje žele postati članice EU, biti prijetnja po budućnost EU, Lagarde je naglasila kako je Brexit Uniju dodatno ojačao. Čelnica MMF-a je u Dubrovniku, na međunarodnoj bankarskoj konferenciji, izjavila, kako europski projekt snažno ide dalje i da je on „nadahnjujući“ za mnoge države EU. Istodobno neke države, koje nisu dio EU i koje teže postati njezinim članicama, „žele ubrzati taj proces“, izjavila je čelnica MMF-a, dodavši, kako ona misli da je to snažni dvostruki pozitivni signal.

U travnju je MMF upozorio kako nepredvidljivost u svezi Brexita stvara rizik za svjetsku financijsku stabilnost. MMF ne može precizno procijeniti koliko snažno će britansko gospodarstvo stradati od Brexita jer Londonu tek predstoji formuliranje svog budućeg sporazuma s EU.

Podsjećamo, Velika Britanija službeno je započela proces napuštanja Europske unije u lipnju ove godine, odmah nakon parlamentarnih izbora, u kojima je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila parlamentarnu većinu.

London ima na raspolaganju još godinu i pol dana za postizanje sporazuma s Bruxellessom oko uvjeta razlaza, nakon čega će on biti dostavljen Europskom parlamentu na glasovanje, čime će i službeno ta zemlja prestati biti članicom Europske unije.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like