CIA-in „Princ tame“ glavni “projektant” pobune u Iranu?

Televizija Al Jazeera objavila je kako je vlada Islamske Republike glavnim „projektantom“ protuvladinih prosvijeda u Iranu proglasila visokorangiranog suradnika američke obavještajne službe.

U četvrtak, 4. siječnja, glavni iranski tužitelj Mohammad Jafar Montazeri objavio je neslužbenu informaciju o „uroti“ SAD-a, Izraela i Saudijske Arabije, usmjerene na rasplamsavanje nereda u Islamskoj Republici. Glavni projektant plana i osnivač organizacije za širenje nereda, naveo je iranski tužitelj, bio je agent CIA-e, Michael D’Andrea*.

„Za poticanje nereda u Iranu osnovana je specijalna grupa, u koju su ušli SAD, Izrael i Saudijska Arabija. Grupu je predvodio Michael D’Andrea i jedan od časnika, povezanih s izraelskom vojno-obavještajnom službom „Mossad“, izjavio je Montazeri i dodao, kako je plan nazvan „Consequential Convergence Doctrine“ i da su se informacije za njegovu razradu pribavljale nekoliko godina. U tom „projektu CIA-e“ sudjelovala je „Organizacija mudžahedina iranskog naroda“ („Mudžahedin-e-Halk“, u Iranu proglašena terorističkom) i drugi ekstremistički elementi.

*U lipnju 2017.g. zapadni mediji su izvijestili, kako je „iranski odjel“ u CIA-i prešao u ruke „legendarne osobe“ pod izmišljenim imenom Micheal D’Andrea (poznat i kako „Ajatolah Mike“, „Princ tame“ i td.). Znano je da je postao suradnik CIA-e 1979.g., kada se u Iranu odvijala Islamska revolucija. Prije je upravljao  Protuobavještajnim centrom „Langley“.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like