CIA nema novaca: Trump ukida financiranje obuke sirijske oružane oporbe; oružje krali i obavještajci i kupovali vile i aute

Obavještajci su od dobivenih novaca kupili vile i skupe automobile, a nadzirati daljnje kretanje ukradenog oružja bilo je nemoguće.

Američki The Washington Post izvjestio je, pozivajući se na svoje izvore u Bijeloj kući, kako predsjednik SAD-a Donald Trump ukida program CIA-e o naoružanju i vojnoj obuci sirijske oružane oporbe.  Izvor američkog medija izjavio je, kako bi se ovdje moglo raditi o „ustupku Rusiji“ i da je „Putin prešao Trumpa“. Još ranije, o američkom „zamrzavanju“ financiranja i naoružavanja sirijske oporbe koja će ostati bez novaca, oružja i pomoći – izvjestio je i Reuters.

Nije nikakva tajna kako je američko naoružanje, koje je trebala dobiti sirijska oporba, često završavalo u rukama terorističkih i ekstremističkih organizacija, najčešće džihadista iz „Islamske države“ i „Al-Qaide“.

Bijela kuća odbila je komentirati ove vijesti.

Podsjetimo na kronologiju čitave priče:

Još 2012. godine, sirijski predsjednik Asad, kao i stalni predstavnik te zemlje u UN-u Bashar Jafari optuživali su SAD, Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku za isporuke naoružanja tzv. umjerenoj sirijskoj oporbi. Na jugu Turske CIA je ustrojila mrežu uporišnih točaka, a sirijski oporbeni borci su neometano prelazili granicu, dobivali temeljnu vojnu obuku od tamo smještenih vojnih instruktora, a po njezinom završetku i oružje i streljivo, nakon čega su se vraćali na sirijske bojišnice. Američki senator John McCain je 2013. godine tajno posjetio sirijsku regiju Idlib, u kojoj se susreo s vođama „Slobodne sirijske vojske“ (FSA), a po pojedinim informacijama i s nekim od  kasnije visokopozicioniranim vođama terorističkih organizacija, o čemu su na društvenim mrežama naknadno objavljivane i fotografije. Tada je Mc Cain bio samo senator i nije predstavljao američku administraciju, međutim, dobro su znani njegov utjecaj i veze s američkom vojskom i vojno-industrijskim kompleksom što je davalo veliku težinu njegovim susretima u regiji Idlib.





Prvo svjedočanstvo o isporukama oružja sirijskoj oporbi dao je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, kazavši, kako je Francuska s tim isporukama bila upoznata iako u njima nije sudjelovala. Međutim, najzvučnije svjedočanstvo o tim, ispočetka negiranim aktivnostima dali su novinari tjednika Jane’s Defence Weekly, koji su pronašli sadržaj ugovora o isporukci tisuću tona oružja iz Istočne Europe u Tursku i Jordan i to u vrijeme kada je u Siriji bio uspostavljen prekid vatre.

Prošle godine je The New York Times pisao o možda i ponajvećem skandalu, kada oružje nije palo „u te ruke“ koje su ga trebale primiti. Nekoliko isporuka oružja, između ostalog i onog teškog koje je dostavljeno iz SAD-a, Saudijske Arabije i Jordana, koje je moralo biti predano oporbenim snagama Sirije, našlo se na crnom tržištu. Jordanski obavještajci su ga jednostavno ukrali, stoji u članku NYT, a za dobivene novce su kupili vile i skupe automobile. Nadzirati daljnji raspored ukradenog oružja bilo je nemoguće. Dio je navodno došao u ruke Beduina, koji su ga posredstvom interneta prodavali svakomu tko ga je htio kupiti, uključno i borcima „Islamske države“. Jordanska vlada ove je informacije opovrgla.

Kada je WikiLeaks objavio tajnu prepisku State Departmenta (vidi ovdje), postalo je vidljivo kako je već tada bilo jasno kako oporbenjaci, kojima SAD i Saudijska Arabija dostavljaju oružje, imaju neposredne veze s „Al-Qaidom“. Međutim, ni to nije zaustavilo daljne isporuke.





Prvi veliki službeni skandal u SAD-u oko naoružavanja i obuke sirijske oporbe izbio je 2015. godine, u vrijeme Obamine administracije. Tada su visokopozicionirani generali iz Pentagona na svjedočenju u Kongresu priznali katastrofalne rezultate CIA-inog programa obuke sirijske oporbe, nakon čega je utvrđeno da je 400 milijuna dolara američkih poreznih obveznika utrošeno u provedbu toga programa, koji je rezultirao – ni manje ni više nego uspješnom obukom 6 vojnika oporbe! Ostali su se, odmah po upućivanju na sirijske bojišnice, ili predali ili skupa s naoružanjem prešli na stranu terorističkih islamističkih organizacija, pod kuratorstvom te iste Saudijske Arabije i Katara.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like