CIA tvrdi da se Kina priprema na invaziju Tajvana; Peking šalje oštre prosvjede

Službeni Peking jučer je kritizirao izjave američkog predsjednika Joea Bidena o Tajvanu i uputio oštar prosvjed Washingtonu. O tome je izvijestila glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

“Izjave američke strane grubo krše načelo jedne Kine i odredbe triju zajedničkih kinesko-američkih priopćenja, ozbiljno krše važnu obvezu SAD-a da ne podupiru neovisnost Tajvana i šalju lažni signal separatističkim snagama koje se zalažu za neovisnost otoka“, kazala je kineska diplomatska službenica.

Podsjećamo kako je američki čelnik Joe Biden u intervjuu za CBS News, između ostalog izjavio i da će Sjedinjene Države braniti Tajvan ako Peking vojno intervenira i “ako dođe do napada bez presedana”. Istodobno je naglasio kako Washington ne potiče težnje Taipeija za stjecanje nezavisnosti od Kine, da on o tome samostalno odlučuje ,i da se Washington i dalje pridržava načela „jedne Kine“. Više o toj temi pisali smo jučer, a tekst možete pogledati na poveznici ovdje ili ispod teksta.

Ovdje treba spomenuti kako je američki CNN prošlog tjedna objavio riječi zamjenika CIA-e Davida Cohena, koji je kazao kako je kineski čelnik Xi Jinping navodno dao upute vojsci da se pripremi za uspostavu vojne kontrole nad Tajvanom do 2027. godine.

Biden o američkoj intervenciji na Tajvanu, svojoj kandidaturi za predsjednika, Covidu-19





 

Komentari

komentar





You may also like