Cijena nafta dosegla sedmogodišnji maksimum zbog niske ponude i geopolitičkih napetosti

Cijena sirove nafte porasla je danas za više od jednog dolara po barelu, dosegnuvši najvišu razinu od listopada 2014., usred sukoba na Arapskom poluotoku, prenosi RT.

Londonski Brent, burza za naftu i naftne derivate, danas bilježi skok od 1.37 dolara za cijenu nafte u odnosu na jučer, što je porast od 1.6% i cijena na toj burzi je bila 87.85 dolara po barelu sirove nafet jutros. Američka burza za naftu West Texas Intermediate (WTI) bilježi još veći porast: za 1.71 dolara ili 2%, dosegnuvši 85.53 dolara po barelu.

Tržište nafte reagiralo je na vijesti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o napadima  dronovima od strane jemenskog pokreta Huti, što je izazvalo strah od prekida opskrbe. Također, arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom danas je odgovorila zračnim napadima na Sanu, glavni grad Jemena.

U međuvremenu, drugi proizvođači nafte iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) također se suočavaju s poteškoćama u pridržavanju prošlogodišnjeg sporazuma o povećanju proizvodnje usred nedovoljnog ulaganja i zastoja. Analitičari kažu da bi situacija mogla dovesti do toga da nafta dosegne “trocifrene cijene” jer se očekuje da će potražnja premašiti ponudu u narednim mjesecima. “Ako se trenutne geopolitičke napetosti nastave i članice OPEC+ ne mogu ispuniti dogovor o povećanju na 400 000 barela dnevno, cijene bi se mogle narasti prema granici od 100 dolara”, rekao je Ash Glover iz CMC Markets, za Reuters.

Komentari

komentar





You may also like